Ekipa

Mjuzikl “Korak nazad” prožet borbom za ženska radna prava

Besplatna premijera filma ,,Korak nazad” rediteljke Sofije Nedeljković

,,Korak nazad” je kratkometražni igrani film rediteljke Sofije Nedeljković, u produkciji Perla Films a pod pokroviteljstvom Filmskog Centra Srbije i FMK-a, koji nastaje uz podršku mladih filmskih umetnika koji su svojim ogromnim talentom i neumornim radom doprineli da mjuzikl dobije svoje mesto i pred domaćom publikom. Premijera filma će se održati u Domu omladine 13. juna od 20 časova, nakon čega će uslediti i panel diskusija, koju će voditi Milena Šmigić, a na temu trenutne situacije na polju ženskih radnih prava.

Poster Korak nazad

 Film  prati glavnu junakinju Dunju u toku jednog dana, tokom kojeg joj se život iz korena menja. Nakon što sazna da je trudna, upada u niz peripetija sa šefom, državnim institucijama, porodicom i prijateljima, a sve to kroz zabavne songove koji će svojim šarmom umanjiti opor osećaj, koji se neumitno stvara tokom prikaza jednog ozbiljnog društvenog problema kao što je gubitak posla usled saznanja da će porodica biti bohatija za novog člana. Dunja i sama uviđa problem kada se u njemu pronađe, pa konačno svesna situacije u kojoj se našla, odlučuje da se bori za sebe i svoju porodicu.

,,Mjuzikl kao žanr dopušta određene slobode izražavanja, te smo hteli da na jedan neobičan način ispričamo priču, koja na površini izgleda veselo i razigrano, ali kada se zagrebe ispod površine, ona govori o urušavanju jedne porodice usled sistemske diskriminacije žena’’, kaže  Sofija Nedeljković, rediteljka i ko-scenaristkinja filma.

Nevena Perlić, producentkinja filma, ističe da su ona i rediteljka još tokom pisanja scenarija zamišljale kako da, po ugledu na holivudski stil pripovedanja priče koji uz sebe uvek nosi velelepnost i bogatstvo kadra, prenesu ovu magiju na platno. Uz stilizovane koreografije, pesma glavnih junaka se čula na nepogrešivo filmičnim lokacijama Beograda, a fenomenalna ekipa je iznela ovaj film uz sjajnu energiju tokom celog proces produkcije.

 Glavnu ulogu Dunje tumači Srna Djenadić, a ulogu glavnog negativca Šefa, poneo je Jakov Jevtović. Sa njima na platnu će se naći i Sofija Jeremić, Miljana Gavrilović, Dubravko Jovanović, Matija Živković i drugi, a u ovom filmu će kao glumica debitovati i Ana Radonjić poznatija kao Zoe Kida. 

Oni će kroz svoje songove opevati priču o jednom društvu, čvrstim generacijskim uverenjima, problemima u sistemu, te kako za neke borbe saznamo tek kada sa suočimo sa njima. 

 Autorsku ekipu filma čine: 

Rediteljka i scenaristkinja: Sofija Nedeljković

 Producentkinja i scenaristkinja: Nevena Perlić

Direktor fotografije: Vuk Papić

Montažerka: Jovana Filipović

Kompozitor: Lazar Arsović 

Scenografkinja: Aleksandra Zečar

 Kostimografkinja: Vanja Stajić 

Dizajnerka šminke: Milica Stanković 

Supervizor zvuka: Srdjan Bajski

 Koreografkinja: Marija Škrbić