800px Svetozar Miletić

Prva klapa filma ,,Svetozar Miletić’’, u režiji Darka Bajića

,,Dramski tekst Milovana Vitezovića nije samo izvrsna scenaristička podloga za film, koja poštujući žanr biografsko istorijskog filma, osvetljava deo srpske istorije, to je monumentalna drama o nepokolebljivoj čovekovoj veri u svoje ideale. Istrajnost u borbi za očuvanje tradicije i posebnosti srpskog naroda, jeste svetlost koja obasjava i nadahnjuje buduća pokoljenja”, o svom novom filmu, kaže reditelj Darko Bajić.

Prva klapa filma “Svetozar Miletić” desila se 4. oktobra, a plan je da premijeru ugleda u maju 2020. godine u Novom Sadu. Snimanje će se odvijati u produkciji ZILLION filma, na lokacijama u nekolilo gradova, a to su: Beograd, Novi Sad, Sremski Karlovci, Vršac, Subotica, Sombor.

Glumačku postavu čine: Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević , Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović, Ana Franić ,Arpad Mesaroš, Atila Girić, Aleksandar Matić, Ivan Bekjarev, Jovan Ristovski, Pavle Mensur, Isidora Janković… i drugi.

Ovaj domaći film nastaje po tekstu Milovana Vitezovića, dok je direktor fotografije Zoran Jovanovic Žofr S.A.S.

“Film o Svetozaru Miletiću priča je o borcu koji traži pravdu za svoj narod, ali i o uticaju moćnih da stvaraju i prekrajaju istoriju. Film je ispričana kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice koja ne samo što je očuvala ideale svoga oca, već je bila jedna od pionirki u borbi za emancipaciju žena, kako na Balkanu tako i u svetu. Milicina perspektiva donosi slojevitije i dublje razmevanje epohe i društvenih odnosa 19 veka koji predstavljaju temelje moderne srpske države . Njenom snagom, Milica je uspela da prevaziđe ne samo svoje intimne sukobe i lokalne političke igre koje nastoje da ponište sve za šta se zalagao Svetozar Milietić, već i agresiju velikih evropskih sila čiji se interesi slamaju preko naroda na Balkanu. Ona se svojeom borbom ustoličila kao istinska heroina u istoriji srpskog naroda. ’’ – reditelj, Darko Bajić

Svetozar Miletić, rođen 1826. godine, bio je advokat, političar i gradonačelnik Novog Sada.