Plakat 23. FEF Palic v e1465489515696

Slobodan Šijan i Ulrih Sajdl dobitnici nagrade Aleksandar Lifka

Predstojeći 23. Festival evropskog filma Palić, koji će biti održan od 16. do 22. jula na više lokacija kod jezera Palić i u Subotici, predstavljen je zvanično danas na prvoj  konferenciji za novinare u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Bogat program sačinjavaće preko 100 ostvarenja raspoređenih u 13 programskih celina. Direktor festivala Radoslav Zelenović, za početak, istakao je finansijske probleme sa kojim su se čelni ljudi ove manifestacije suočili:

“Nije lako sve ovo spremati, a ne znati na početku kakve su ti mogućnosti. U 90 odsto slučajeva se obraćamo gostima iz Evrope, pa ne bismo da dogovore otkazujemo. Palić je, međutim, jedan od tridesetak festivala, a bilo ih je 108 u konkurenciji, koji je prošao program “Kreativna Evropa”, podgrupa Media, i dobio preko 40.000 evra za organizovanje ovogodišnjeg programa. To je novac Evropske komisije, a jako nam prija obrazloženje da se radi o velikom i značajnom festivalu koji reprezentuje širok spektar filmova. Ovo govorim jer smo u velikom problemu da u sopstvenoj sredini dokažemo koliko je ovaj festival važan. To je jedini festival u Srbiji koji je dobio ovu pomoć. Ovo bi trebalo da bude podstrek za državu, da shvati da ima ozbiljno ocenjen evropski sadržaj”.

Kzn, 9.jun2016

Zelenović je još saopštio da su ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji austrijski reditelj Ulrih Sajdl (Ulrich Seidl) i velikan srpskog filma Slobodan Šijan. Dobitnici nagrade “Underground Spirit” biće saopšteni u narednom periodu.

Ulrih Sajdl je dva puta nagrađen na Festivalu evropskog filma Palić, a kultni status među evropskom publikom je stekao provokativnim dokumentarcima, dok je širem auditorijumu postao poznat trilogijom “Raj” (“Ljubav”, “Vera”, “Nada”).

O ovogodišnjem izdanju detaljnije je govorio Miroslav Mogorović, programski direktor festivala:

Ovodišnjem Festivalu evropskog filma Palić prisustvovaće preko 100 gostiju iz Evrope – reditelja, glumaca i ostalih umetnika.