Plakat 23. FEF Palic v e1465489515696

Slobodan Šijan i Ulrih Sajdl dobitnici nagrade Aleksandar Lifka

Predstojeći 23. Festival evropskog filma Palić, koji će biti održan od 16. do 22. jula na više lokacija kod jezera Palić i u Subotici, predstavljen je zvanično danas na prvoj  konferenciji za novinare u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Bogat program sačinjavaće preko 100 ostvarenja raspoređenih u 13 programskih celina. Direktor festivala Radoslav Zelenović, za početak, istakao je finansijske probleme sa kojim su se čelni ljudi ove manifestacije suočili:

“Nije lako sve ovo spremati, a ne znati na početku kakve su ti mogućnosti. U 90 odsto slučajeva se obraćamo gostima iz Evrope, pa ne bismo da dogovore otkazujemo. Palić je, međutim, jedan od tridesetak festivala, a bilo ih je 108 u konkurenciji, koji je prošao program “Kreativna Evropa”, podgrupa Media, i dobio preko 40.000 evra za organizovanje ovogodišnjeg programa. To je novac Evropske komisije, a jako nam prija obrazloženje da se radi o velikom i značajnom festivalu koji reprezentuje širok spektar filmova. Ovo govorim jer smo u velikom problemu da u sopstvenoj sredini dokažemo koliko je ovaj festival važan. To je jedini festival u Srbiji koji je dobio ovu pomoć. Ovo bi trebalo da bude podstrek za državu, da shvati da ima ozbiljno ocenjen evropski sadržaj”.

Kzn, 9.jun2016

Zelenović je još saopštio da su ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji austrijski reditelj Ulrih Sajdl (Ulrich Seidl) i velikan srpskog filma Slobodan Šijan. Dobitnici nagrade “Underground Spirit” biće saopšteni u narednom periodu.

Ulrih Sajdl je dva puta nagrađen na Festivalu evropskog filma Palić, a kultni status među evropskom publikom je stekao provokativnim dokumentarcima, dok je širem auditorijumu postao poznat trilogijom “Raj” (“Ljubav”, “Vera”, “Nada”).

O ovogodišnjem izdanju detaljnije je govorio Miroslav Mogorović, programski direktor festivala:

[su_expand more_text=”Pročitajte više…” less_text=”Sakrij dodatni tekst” height=”20″ more_icon=”icon: angle-double-down” less_icon=”icon: angle-up”]“Trudimo se da svake godine nešto napravimo bolje, ili bar da ostanemo na nivou koji sami sebi postavimo bez nekih preteranih razloga, u ovoj zemlji koja ne ume previše da ceni raznolikost i kulturnu politiku. Pored dva takmičarska programa koja razvijamo dugi niz godina, a to su glavni i “Paralele i sudari”, tu je i novi program “Eye To Eye”, u cilju predstavljanja naslova namenjenih tinejdžerskoj publici. Posle festivala će pobednik tog programa imati limitiranu distribuciju po Srbiji”.

Kao uvod u festival poslužiće dva programa na Paliću, ali i u Beogradu – “Klasici na trgu” i “Best Of Europe”, koji će početi 10-ak dana pre zvaničnog starta.

Petar Mitrić, selektor festivala, istakao je da gotovo da više nema problema oko nabavke filmova i da, čak, određena kvalitetna ostvarenja, zbog limitiranosti, moraju da budu odbijena.

“Imamo fantastičnu publiku, tradiciju i dobar glas, pa svako želi da dođe na Palić. I u evropskim krugovima, u Veneciji, Kanu, Berlinu, uvek se priča o mitskom festivalu na koji jednom treba otići. Ove godine u takmičarskom programu biće 14 filmova – od toga dva van konkurencije. Kompletan program ćemo objaviti početkom jula. Sad mogu da otkrijem da će festival otvoriti film Đanfranka Rosija “Požar na moru” koji je dobio “Zlatnog medveda” u Berlinu ove godine. Imamo mnoštvo filmova iz Kana i Berlina, a neki će tek doživeti svetsku premijeru nedelju dana pre Palića u Karlovim Varima.

Program “Paralele i sudari” prikazuje, kako kaže Mitrić, filmove iz Istočne Evrope, a ove godine u selekciji je deset sjajnih ostvarenja. Što se tiče domaćih filmova, u glavnom takmičarskom programu biće jedan, a jedan i u “Paralelama i sudarima”.  “Mladi duh Evrope” je buntovni program, a fantastični novi naslovi će, po Mitrićevim rečima, izmeniti ustaljenu sliku savremene kinematografije Evrope.

Što se tiče kinematografije u fokusu, po prvi put će biti predstavljena regija, i to Baltik – Estonija, Letonija i Litvanija. Jedan dan će, u tom sklopu, biti izdvojen za presek savremenih, uzbudljivih animiranih filmova.

Kao prateći program, izdvaja se naučni ekološki skup na temu revitalizacije jezera Palić i Ludaš. Planirane su i radionice filmske kritike, koji će voditi renomirani kritičari iz Evrope, a u sklopu toga i panel na temu savremene kritike u Evropi.

Ove godine se planira i nekoliko koncerata. Mitrić je izdvojio koncert Simfonijskog orkestra iz Amsterdama 17. jula. Ovaj orkestar broji čak 82 člana. i izvodi isključivo dela kompozitora 20. veka, pa će na repertoaru biti Ravel, Stravinski i Debisi. Festival će obogatiti i nekoliko izložbi koje ćemo objaviti uskoro.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, izvršnog producenta festivala, istakao je da je festival, na svakom konkursu gde je učestvovao (republika, pokrajina i grad Subotica), dobio manje sredstava nego prošle godine.

“Od Ministarstva kulture i informisanja dobili smo devet miliona dinara, milion manje nego ranije. Od Pokrajinskog sekretarijata – tri miliona dinara, što je šest manje nego prošle godine, i od grada Subotice 4,4 miliona dinara, otprilike milion i po manje. Organizovati festival sa tako smanjenim budžetom veliki je izazov, ali nas je vest o Media programu koji smo prošli ohrabrila dodatno i pokrila finansijsku rupu. I dalje imamo tri do četiri miliona manje, i u skladu sa tim smo morali da napravimo određene rezove, ali mislim da to publika neće primetiti, i da će kvalitet biti možda i bolji nego prošle godine”.

[/su_expand]

Ovodišnjem Festivalu evropskog filma Palić prisustvovaće preko 100 gostiju iz Evrope – reditelja, glumaca i ostalih umetnika.