RADOST EVROPE plakat

Počinje „RADOST EVROPE“

Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“ održaće se po pedeset četvrti put u Beogradu, od 2. do 5. oktobra. TAČNO ISPOD ZVEZDE je slogan 54. izdanja, koje je posvećeno jubileju 80 godina od prvog izdanja knjige ,,Mali princ.

Publika će imati priliku da vidi tradicionalni karneval kroz centar grada (2. oktobar, 12.00, Trg republike – Knez Mihailova – Kalemegdan), koncerte „Susreti prijateljstva“ u sali „Donka Špiček“ u Dečjem kulturnom centru Beograd (3. oktobar, 10.00 i 13.00), Gala koncert u MTS dvorani (4. oktobar, 18.00, MTS Dvorana), kao i da učestvuje u ekološko-sportskom danu uz podršku JKP „Zelenilo-Beograd“ (5. oktobar, 10.00, Park Ušće) i pogleda izložbu jubilarnog XXV Međunarodnog likovnog konkursa (5. oktobar, 18.00, Galerija DKCB, Takovska 8).

Osnivač i pokrovitelj najveće i najstarije manifestacije dečjeg stvaralaštva u Srbiji je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dečji kulturni centar Beograd.

Ideja o manifestaciji nastala je davne 1968. godine, nakon gostovanja Hora švedskih dečaka u Beogradu. Od tada svake godine festival okuplja decu Evrope, koja kroz pesmu, igru i likovni konkurs „Radost Evrope“ predstavljaju kulturu i običaje svoje zemalje. Manifestacija „Radost Evrope“ nosilac je EFFE etikete kvaliteta, dodeljene od strane Evropske komisije.

Deca iz beogradskih osnovnih škola ove godine ugostiće i družiće se sa mladim ambasadorima iz 14 zemalja – Bosne i Hercegovine, Bugarske, Jermenije, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Poljske, Rusije, Severne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, kao i sa decom iz daleke Kine. Svoje umeće i tradiciju predstaviće i deca iz Srbije.

TAČNO ISPOD ZVEZDE je slogan 54. Međunarodnog susreta dece Evrope ,,Radost Evrope”, koja je posvećena jubileju 80 godina od prvog izdanja knjige ,,Mali princ”. Pisac ove knjige Antoan de Sent-Egziperi čvrsto je verovao da deca vide važne stvari u životu jasnije nego odrasli. U poslednjem poglavlju ovog kultnog izdanja vanvremenske vrednosti pisac nam poručuje da usporimo kako ne bismo propustili Malog princa: „…Preklinjem vas da ne žurite, već zastanite malo, tačno ispod zvezde!“.

,,Verujemo da je „Radost Evrope“ mesto koje se nalazi tačno ispod zvezde malih prinčeva i princeza koji žive na planeti Zemlji. Ne jurite, smanjite brzinu, zadržite se na ovom mestu, pogledajte sve te stanovnike dečjeg kraljevstva, pronađite dete u sebi i doživite svet njihovim očima’’ – poručuje Ivana Tabori Obradović, urednica manifestacije ,,Radost Evrope’’.

Dođite da zajedno doživimo svet očima Malog princa i pozdravimo decu Evrope!