Velika dvorana

TRIO BAROLO za 88. rođendan Kolarca

Kolarčeva zadužbina proslavlja 88 godina Velike dvorane, 4.f ebruara, koncertom iz ciklusa Kolarac tvoj svet muzike, na kojem nastupa francuski TRIO BAROLO.

Ovaj specifičan trio čine Remi Pulakis, harmonika, Filip Evrar, kontrabas, i Frančesko Kastelani, trombon. Oni nas jedinstvenim zvukom koji kombinuje džez, operu i world music, vode na muzičko putovanje po Mediteranu odakle i potiču.
Muzičari, uvek spremni za nove susrete i nove saradnje, prihvatili su poziv Kolarčeve zadužbine da se premijerno predstave beogradskoj publici na Dan Velike dvorane.

Velika dvorana Kolarčeve zadužbine sagrađena je 1932. godine, a njen tvorac, arhitekta Petar Bajalović je u izgradnji primenio najsavremenija naučna znanja o akustici tog vremena, pa se Velika dvorana i danas smatra najreprezentativnijim koncertnim prostorom za predstavljanje umetničke muzike i poznata je po svojoj akustici.

Prvi koncert je održan 4. februara 1932. godine kada je nastupila Beogradska filharmonija kojom je dirigovao Stevan Hristić. Solista je bila sopran Ksenija Rogovska, a na programu su bila dela Rimskog Korsakova, Hristića, Milojević-Baranovića i Novaka.

Do sada je u dvorani održano preko 18.500 koncerata i nastupilo je oko gotovo 16.000 solista, gotovo 4.000 ansambala sa više od 1.500 dirigenata. Izvedeno je gotovo 39.000 različitih kompozicija.

Tokom godine, u Velikoj dvorani održi se više od 300 različitih muzičkih programa, resitala, predavanja i svečanih akademija. Muzičkim programima tokom godine prisustvuje više od 70.000 posetilaca.

Koncerti održani u Velikoj dvorani predstaljaju svojevrsnu muzičku istoriju Evrope.

U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine nastupali su: Sergej Prokofjev, Bendžamin Britn, Kšištof Penderecki, Alfred Korto, Artur Rubinštajn, Svjatoslav Rihter, Nikita Magalov, Ivo Pogorelić, Kemal Gekić, Endrju Vats, Klaudio Arau, Arturo Benedeti Mikelanđeli, i mnogi drugi.