Maslacak beli Vera Bikicki Ivezic

PANTA REI slikarke Vere Bikicki Ivezić

Samostalna izložba slikarke Vere Bikicki Ivezić, pod nazivom PANTA REI, biće otvorena večeras, 26. oktobra u 19 časova u Galeriji N.EON (Crnogorska 10 ). Na izložbi, koju je umetnica pripremala tri godine, će biti izloženo oko 20 radova, ulja na platnu, a svi zainteresovani moći će da je posete do 30. oktobra. 

Tema izložbe su maslačci, lokvanji i meduze, koje kao zajednički imenitelj povezuje permanentna promena. Iz toga potiče i naziv izložbe PANTA REI (Sve teče) izveden iz čuvene fraze koju je prvi izrekao srednjevekovni filozof Simplikije, kako bi opisao jedan od koncepata Heraklitove filozofije, koja uzrok svega vidi u promeni.

„Iza lakoće i dekorativnosti Verinih platna, skrivena je čitava paleta proživljenih poteškoća i iskušenja. Ali Vera, kao i sam lokvanj, usudila se da potraži svoj put ka gore. Put ka svojoj pravoj prirodi, ka svetlosti, ka sopstvenom cvetanju, put ka svom likovnom izrazu,“, kaže Jelena Antić, istoričar umetnosti, govoreći o slikama Vere Bikicki Ivezić na kojima je glavni motiv lokvanj.

Vera Bikicki Ivezic foto Dalibor Stankovic
Vera Bikicki Ivezić, foto: Dalibor Stanković

Za slike sa motivom maslačka Antić ističe da na Verinim platnima i crtežima dominiraju zasebne forme cveta, usamljeni akteri u trenucima svoje prolaznosti. 

„Poigravajući se sa koloritom i strukturom pozadine, koja se kreće od monohromatske tamne pozadine iz koje isijavaju nežni krhki oblici cvetova, Vera nam poručuje da i malo svetlosti može da prkosi tami. Rezultat toga je da se pozadina na platnima postepeno rastače i nestaje, stvarajući prostor prožet nitima svetlosti. ”, zaključuje Antić. 

Vera Bikicki Ivezić je član ULUS-a od 2008. godine, a specijalističke studije iz slikarstva završila je na Akademiji lepih umetnosti u klasi profesora Vladimira Veličkovića 2008. godine, na kojoj je diplomirala slikarstvo i grafički dizajn 2004.godine. 

Iza sebe ima sedam samostalnih i devet grupnih izložbi, a u akciji Za lepši Beograd 2003. i 2005.godine oslikala je klupe kod Nebojšine kule.