DSC 0084 c

Protokol o saradnji za podršku studentima Visokoškolske ustanove za umetnost i Erste Banke

U Rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu danas je svečano potpisan Protokol o saradnji između Univerziteta umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, sa jedne i Erste Banke Srbija sa druge strane.

Potpisivanje ovog Protokola označava početak trogodišnjeg partnerstva, a inicijativa ima za cilj promovisanje i nagrađivanje najboljih studenata umetničkih fakulteta, pod sloganom “Veruj u sebe!”.

Profesorka Mirjana Nikolić, rektorka Univerziteta umetnosti u Beogradu, istakla je ovim povodom: „Neizmerno nam je drago što je Erste banka poklonila poverenje mladosti i umetnosti, prepoznavši najviše vrednosti visokog umetničkog obrazovanja koje decenijama neguju Univerzitet umetnosti u Beogradu i ostali fakulteti umetnosti u Srbiji.

U naredne tri godine najbolji studenti koji su završili studije i ostvarili najbolje rezultate – prosek ocena i vanredna dostignuća kojim su se istakli u okvirima fakulteta, domaće i inostrane javnosti – biće nagrađeni novčanom nagradom. Mišljenja sam da je ovo veliki podsticaj za mlade stvaraoce iz više razloga.

Kao prvo, za studente umetničkih fakulteta se retko raspisuju konkursi za zapošljavanje kao u drugim profesijama, pa su po završetku studija oni na novom početku zbog čega im sredstva od nagrade mogu pomoći kao zamajac za realizaciju novih projekata, ili nastavak obrazovanja i usavršavanja.

Još jednom ističem da je ovo nagrada koja dolazi onima koji su se već afirmisali na način, i u obimu, kako to mogu studenti i apsolutno ne nosi nikakvu obavezu osim da naši mladi i talentovani umetnici nastave da veruju u sebe, hrabro deluju i menjaju svet na bolje.“

„Erste Banka i kultura i umetnost u Srbiji govore istim jezikom. Naše višedecenijsko ulaganje u programe, projekte i inicijative u oblasti kulture i umetnosti potpisivanjem Protokola o saradnji sa institucijama koje obrazuju buduće umetnike i radnike u kulturi dobija jednu novu dimenziju, novu vrednost.

Verujemo u mlade ljude i radujemo se što ćemo biti u prilici ne samo da nagradimo, već i svim srcem podržimo talenat, izvrsnost, ali i marljiv trud i rad budućih nosilaca kulture i umetnosti u našoj zemlji“, izjavila je Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Sektora marketinga i komunikacija u Erste Banci Srbija.

Protokol o saradnji će omogućiti dodelu novčanih nagrada najboljim studentima umetničkih fakulteta, koji su se već istakli u umetnostima kojima se bave. Krajem godine biće organizovan centralni događaj na kome će se promovisati nagrađeni i zvanično im biti uručene nagrade.

Ovo partnerstvo predstavlja simbol zajedničkog truda i posvećenosti izvrsnosti u oblasti umetnosti, otvarajući nove horizonte za talentovane studente, odnosno mlade umetnike u Srbiji.