Abdelrahman Šerif Tunis

OTVOREN 47. MEĐUNARODNI FESTIVAL MONODRAME I PANTOMIME

Na sceni Pozorišta lutaka Pinokio svečano je otvoren 47. Festival monodrame i pantomime, koji će trajati do 14. oktobra u Beogradu. Festival se realizuje uz podršku Gradske opštine Zemun i Ministarstva kulture i informisanja.

Festival je otvorila prof. dr Alisa Marić, šahovski velemajstor i dugogodišnji učesnik pratećeg programa festivala, koja se prisetila više od petnaest održanih šahovskih simultanki sa publikom tokom prethodnih godina. U svom govoru, Alisa Marić istakla je sličnosti igranja šahovskih simultanki i monodrame, u kojima je jedna osoba naspram mnogih drugih.

Nakon svečanog otvaranja, izvedena je monodrama „Neodustajanje” glumice Marije Medenice i predstava STORYLESS… BLEAD  Abdelrahmana Šerifa iz Tunisa. Marija Medenica predstavom “Neodustajanje” prikazuje dugu, teskobnu i neprijatnu putanju koja vodi perspektivnu mladu glumicu od teških početaka do uspešne karijere. Mnoga pitanja ostaju otvorena, koliko odricanja je potrebno, koliko sramote i nipodaštavanja treba podneti, koliko omalovažavanja umetnosti, drame, dela vrhunske umetnosti treba potopiti i koje ideale trajno izgubiti da bi se došlo do te lažne paradigme, vrhunske umetnosti u glumi.

Prva pantomimska predstava ovogodišnjeg festivala dolazi iz Tunisa. Abdelrahman Šerif nam je prikazao čudesnu cipelu koju je slučajno upecao u moru i koja ga indirektno vodi kroz seriju smešnih i problematičnih događaja koje mora na neki način da prebrodi. Da li će ga ovi brojni događaji naterati da odraste i da se pridruži svetu odrasliih ili će u sebi zauvek sačuvati radost, malo dete i osmeh? Naš junak Blid zna odgovor na to pitanje!

Pored pomenutih pozorišnih predstava umetnika iz Tunisa i Srbije, na repertoaru ovogodišnjeg festivala su predstave „Neodustajanje” u izvođenju Vanje Milačić, „Vrpca” Aleksandre Arizanović, Afterlife party with evergreen eve Isidore Stanišić, „Ja sam dama” Ivane Đove Župe iz Hrvatske i „Knjiga o Milutinu” u izvođenju Nenada Jezdića.

Poslednjeg dana festivala biće dodeljene nagrade – Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević“ za najbolju monodramu, o kojoj će odlučivati tročlani žiri – Dragan Petrović Pele, predsednik žirija, Slobodan Beštić, pobednik festivala 2021. godine i Irena Šarović, koreograf i dramaturg. Pored nagrade koje će dodeliti stručni žiri,  završne večeri biće dodeljena i nagrada publike – Zlatna kolajna „Siniša Dašić“.

Ulaznice za predstave 47. Festivala monodrame i pantomime su u prodaji i mogu se kupiti preko www.tickets.rs ili na njihovim prodajnim mestima, kao i na biletarnici Pozorišta lutaka Pinokio pre početka predstave.

foto: Sanja Veljković