I learned from the best

I LEARNED FROM THE BEST – Jelena Micić

Dom kulture “Studentski grad”, 15 – 30. septembar, Galerija

Izložba I Learned from the Best, koja će biti otvorena 15. septembra u 19h u Galeriji DKSG, predstavlja zasnivanje i obrise oblikovanja sopstvene teorije boja.

Istraživanje u polju slikarstva zasnovano je na perceptivnoj varijaciji korišćenih materijala ili pak tehnike nanošenja odabranih elemenata. Analitička studija je fokusirana na boju sopstvenim sredstvima, nasuprot efekta postignutim relacijom prema drugim nijansama. Sama serija koja je centralni deo instalacije kreće se na relaciji slika-uzorak, inkorporirajući arhivski materijal, svetlosno-bojnu intervenciju u galeriji, kao i ranije segmente razvoja prakse sa referencama na formalne i konceptualne postavke teorije boja Sola LeVita, odnosno Josefa Albersa.

Autor izložbenog teksta je Franc Vibmer, slikar i asistent na odseku za Prošireno polje slike na Akademiji likovnih umetnosti u Beču.

“Zahvaljujemo Austrijskom Kulturnom Forumu na podršci pri transportu radova”, kažu organizatori izložbe.

Izložba se proširuje i na prostor Galerije Doma omladine, pod nazivom SOBA ZA IZOLACIJU, a otvaranje je 21. septembra u 19 časova.

Jelena Micić (1986, Knjaževac) je magistrirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beču 2020. godine na odseku za Tekstualnu skulpturu (mentor Hajmo Cobernig). Živi i radi u Beču kao slobodni umetnik i kustos. Nagrađena je Dimitrije Bašičević Mangelos studijskim boravkom u Njujorku 2021. godine. Osnivač je neformalne grupe UMETNIK*.