Screen shot 2013 10 10 at 14.55.29

On the road Beograd-Marsej

Ustanova kulture gradske opštine Stari grad Parobrod zajedno sa Francuskim institutom u Beogradu, organizuje od 18. do 24. oktobra jedinstveno putovanje u ovogodišnju prestonicu evropske kulture, „On the road Beograd-Marsej“ koje će predvoditi pet intrigantnih mladih umetnika prestoničke kulturne scene.

To će biti svojevrsna kruna projekta poseta evropskim prestonicama kulture, šesti po redu sa tom titulom od 13 sve ukupno gradova koje smo imali priliku da posetimo u 10 zemalja Evrope.

Marsej grad na ušću Rone u Mediteran, u okviru Provanse, scenografija Diminog Monte Krista, drugi po veličini grad u Francuskoj, Marsej je i najveća trgovačka luka u zemlji. Nama nažalost poznat i po tome gde se 1934. godine desio Marsejski atentat i ubistvo Kralja Aleksandra I Karađorđevića. Sa svojih 25 pozorišta, 22 muzeja, 10 koncertnih dvorana, operom, nacionalnim baletskim ansamblom i filmskim studijom, Marsej s pravom nosi titulu Evropske prestonice kulture 2013. godine.

Ovo svojevrsno putovanje pomogli su Francuski institut u Beogradu, kao i kompanija Renault Srbija/Sixt rent a car. Tu nije i kraj priče, jer nas već u decembru očekuje premijera filma, izložba fotografija, promocija knjižice kao i memorabilija sa putovanja, koji su srpski umetnici imali prilike da prikupe tokom svog oktobarskog putovanja u Marsej i region Provanse.