Bitef 2018 naslovna

Održana druga centralna konferencija 52. Bitefa

Danas je u Skupštini Grada Beograda održana druga centralna konferencija za medije povodom 52. Bitefa koji će se održati pod sloganom Svet bez ljudi od 13. do 22. septembra. Na konferenciji su se prisutnima obratili Miloš Latinović, direktor Bitefa, Ivan Medenica,umetnički direktor Bitefa, Ivona Jevtić,gradski sekretar za kulturu Grada Beograda, Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji, Frank Bauman, direktor Gete instituta, An-Loren Viguru, kulturni ataše, ispred Francuskog instituta u Srbiji.

Na konferenciji je predstavljen celokupan glavni i prateći program 52. Bitef festivala, predfestivalske aktivnosti, festivalski centar, sponzori, partneri i prijatelji festivala.

svg%3E
Sa konferencije za medije: (sa leva na desno) An-Loren Viguru, Alona Fišer Kam, Ivan Medenica, Ivona Jevtić, Miloš Latinović, Frank Bauman, foto: Marina Ilić

Konferenciju je otvorio direktor Bitefa Miloš Latinović izrazima zahvalnosti svima koji su podržali festival uz posebnu zahvalnost osnivaču Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda i pokrovitelju Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, ustanovama uz čiju podršku ovaj međunarodni festival postoji više od pola decenije. Pored prisutnih govornika, predstavnika ambasada i kulturnih centara, Latinović je istakao podršku ambasade Švajcarske u Beogradu, kao i specijalnu podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji koja je podršala Bitef u okviru obležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa. Latinović je predstavio i sponzora festivala I&F McCann Grupu, koja i ove godine kroz podršku Bitefu daruje poklon Beogradu, Bitefu i ljubiteljima pozorišta, I&F McCann Grupa i njen osnivač Srđan Šaper odlučili su da nastave da podržavaju festival kao važan sponzor i partner Bitefa.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Ivona Jevtić,ispred Sekretatijata za kulturu Grada Beograda istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što može da najavi Bitef festival, kao manifestaciju koja je od velikog značaja za grad Beograd, ali i izrazila zadovoljstvo zbog saradnje sa umetničkim direktorom Bitefa i čitavim Bitef timom i istakla inovativan i kreativan marketinški pristup menadžmenta Bitef festivala kojim je festival uspeo da obezbedi podršku velikog broja sponzora.

Međunarodni karakter Bitef festivala privlači i veliki broj inostranih partnera i ambasada koje prepoznaju njegov značaj na međunarodnoj pozorišnoj i izvođačkoj sceni. S tim u vezi posebnu zahvalnost bih izrazila ambasadama, kao i kulturnim centrima: SR Nemačke i Gete Institutu, ambasadi Izraela, Švajcarske, kao i Francuskom institutu u Srbiji, za podršku koju pružaju festivalu na predstavama na glavnom programu, istakla je Ivona Jevtić. Posebnu zahvalnost izrazila je i Delegaciji Evropske Unije u Srbiji koja je takođe podržala realizaciju ove gradske manifestacije.

Takođe, veliku podršku Bitef festival je dobio i od Vlade Republike Srbije, Kabineta predsednice Vlade, Ane Brnabić, koji u skladu sa svojom strategijom razvoja kulture i kreativne industrije u Srbiji identifikuje Bitef festival kao jednu od najznačajnijih kulturnih pojava.