Održan Beogradski maraton u Kini

 Učestvovalo više od 8.000 trkača

Ovogodišnji 33. Beogradski maraton trebalo je da se održi u nedelju 26.04.2020. godine.

Zbog proglašenja svetske pandemije prouzrokovane viruson COVID 19, takođe poštujući donete mere Vlade Republike Srbije u cilju zaštite stanovništva Srbije od pandemije, a po dogovoru sa predstavnicima grada Beograda i uz odobrenje AIMS (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka), Beogradski maraton je još 12.03.2020. doneo odluku da, ovaj najveći i najznačajniji tradicionalni međunarodni sportski događaj u Srbiji, odloži za 18.10.2020. godine. 

svg%3E

Zbog velikog broja već prijavljenih kineskih učesnika za 33. Beogradski maraton, njihova trkačka zajednica, inače najbrojnija na svetu, nije želela da se pomiri sa ovom situacijom i objedinila se u ideji da 33. Beogradski maraton kineski trkači ipak trče, u originalnom terminu, u nedelju 26.04.2020. godine, kao virtualnu trku „33. Belgrade marathon Virtual Run, China-Serbia Friendship long live“, a kao znak podrške Beogradskom maratonu, Beogradu i Srbiji i znak solidarnosti sa svim građanina Srbije u ovoj, za obe zemlje, izuzetno teškoj situaciji. 

S obzirom da je u Kini još uvek na snazi zabrana masovnog okupljanja, kao i masovnog zajedničkog trčanja – ovogodišnji 33. Beogradski maraton održan je tako što je svaki prijavljeni učesnik, sa teritorije cele NR Kine, samostalno trčao svoju trku, koja je mogla da bude i kraća od maratona. Pretrčana distanca je bila praćena i evidentirana, a svaki učesnik je, kao podsećanje na učestvovanje u ovom jedinstvenom događaju, dobio i posebno dizajniranu dvojezičnu elektronsku diplomu.

Takođe je kreirana i unikatna serija medalja sa ispisom „China-Serbia Friendship Long Live“ sa zastavama NR Kine i Republike Srbije na traci za medalju.

U pripremi i po završetku ovog jedinstvenog događaja, mnogobrojni trkački klubovi, organizatori maratona, specijalizovani turoperatori  i pojedinci – a među njima i neke poznate kineske ličnosti objavljivali su na svojim društvenim mrežama postove – odnosno video materijale i fotografije sa pozitivnim komentarima o samom događaju, o Beogradu i Srbiji. Mnoge od objava imale su više milionske preglede.

Kineska trkačka zajednica je, na ovaj jedinstven način, pokazala svoju snagu i solidarnost u daljoj izgradnji srpskog i kineskog prijateljstva.