Muzej nauke i tehnike
Telefon Simens

Muzej nauke i tehnike: Izložba za decu Leta pre neta

Muzej nauke i tehnike organizuje i turnir u klikerima

Prva izložba Muzeja nauke i tehnike prevashodno namenjena deci, Leta pre neta svečano će biti otvorena u četvrtak, 17. novembra u 18 časova, u Galeriji 51, Muzeja nauke i tehnike. Tokom trajanja izložbe će biti organizovane radionice, turniri u klikerima i razna takmičenja u kojima će oni najspretniji i najmaštovitiji osvojiti brojne nagrade.

Autorke izložbe su kustoskinje Muzeja nauke i tehnike: Mirjana Babić, Milena Vrzić Bešić, Milena Vidosavljević i Tamara Tešević.

Ideja ove izložbe je da se najmlađoj publici približi duh vremena pre interneta i značaj tehničkih uređaja koji su nekada bili u svakodnevnoj upotrebi, a deca ih danas najčešće koriste putem aplikacija na mobilnom telefonu.

Naša najmlađa publika će na izložbi prvi put biti u prilici da se susretne sa pojedinim tehničkim uređajima, dok će se njihovi stariji članovi porodice na momenat vratiti u prošlost i prisetiti se kako su izgledala leta pre interneta.

Izložba ima praktični, edukativni i zabavni karakter.

Postavka je podeljena na dve vremenske zone: “Ovako je nekada bilo” i “Ovako je počelo”, kao i šest tematskih stanica: “Piši-briši”, “Kada moje uši čuju”, “Ptičica”, “Halo, ko je”, “Zabava u kutiji” i “Ringeraja”. Na kraju postavke je stanica” Surf bez daske”, u sklopu koje se sve pomenute stanice objedinjuju u samo jednom predmetu.

Na svakoj od navedenih stanica nalaze se interaktivni eksponati, pa će tako deca imati priliku da kucaju na pisaćoj mašini, napišu i pošalju pismo, režiraju sopstveni film, isprobaju kameru opskuru, fiksni telefon, flipere i još mnogo toga.

Izložba će biti otvorena do marta 2023. godine.