Edip foto Nebojsa Babic

JDP: PREDSTAVA EDIP GOSTUJE U LJUBLJANI

Prva premijerna predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta u ovoj sezoni, Sofoklov Edip u režiji Vita Taufera, biće izvedena na sceni Slovenskog narodnog gledališča – drama u Ljubljani u utorak 15. novembra.

U tragediji o Edipu, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, igraju Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić. Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Bodroža, kostimograf Marija Marković Milojev, a autori muzike su Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz!.

Od premijere 17. septembra, predstava je odigrana devet puta pred punom salom pa ju je do sada videlo 5400 gledalaca. Sva četiri izvođenja u novembru rasprodata su za svega 24 sata, a lista čekanja je formirana još u septembru. 

Saradnja između jednog od najznačajnijih slovenačkih teatara, Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i Jugoslovenskog dramskog pozorišta traje već godinama. Na sceni Drame SNG-a 1998. godine gostovala je predstava Bure baruta.

Usledila su gostovanja sa predstavama Beogradska trilogija, Skup, Molijer – još jedan život, Hadersfild, Skakavci, Hamlet (r. Dušan Jovanović), Elijahova stolica, Rođeni u YU, Zmajeubice, Hamlet (r. Aleksandar Popovski), Tako je (ako vam se tako čini), Kralj Betajnove. Poslednji put, JDP je gostovalo u Ljubljani u decembru 2019. godine sa predstavom Ujka Vanja.

U februaru iste godine, Drama Slovenskog narodnog gledališča gostovala je na Sceni „Ljuba Tadić” sa predstavama Visočka hronika i Prokleti pušači, a novo gostovanje ovog teatra je 23. marta 2023. sa predstavom Veliki diktator po filmu Čarlija Čaplina u režiji Dijega de Brea.

Razmena predstava između Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Slovenskog narodnog gledališča drama iz Ljubljane ostvaruje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

foto: Nebojša Babić