mracna kci 03

„Mračna kći“ Elene Ferante sada i kao moćan film o ženi i majčinstvu

Od saosećanja do osude, ne nužno po ovom redosledu

Zanimljivo je da je italijanska spisateljica Elena Ferante pristala na filmsku adaptaciju svog romana „Mračna kći“ pod jednim uslovom, a to je da film režira žena. Tako je slučaj hteo da ovaj naslov zaživi na platnu kao rediteljski prvenac holivudske glumice Maggie Gyllenhaal, koja je svoju glumačku karijeru započela u kultnom filmu Doni Darko. Međutim, da situacija bude još zanimljivija, Maggie je pre više godina glumila u filmu „Adaptacija“, u kom igra Nicolas Cage, zatim u Crnom vitezu, i mnogim drugim holivudskim hitovima.

Američka glumica Gyllenhaal je za svoju glumu dobijala nominacije, ali da li se jednako dobro pokazala u novoj rediteljskoj ulozi?

Mračna kći je snažna priča koja na samo prividno tih i spor način prikazuje unutrašnju dramu, buru emocija, preispitivanje sredovečne žene, njeno pronalaženje sebe i kao žene i kao majke.

Dualnost koju u sebi nosi ženska osoba, nastojanje da bude ono što ona želi i ono što se od nje što po prirodi što u društvenim okvirima kao roditelja traži prikazana u krajnostima odluka glavne junakinje filma Lede, koju igra maestralna Olivia Colman.

Leda je razvedena profesorka književnosti u srednjim godinama, koja odlazi sama na odmor u Grčku. Noseći sa sobom veliki broj knjiga, kojima je posvetila svoj život i svoju strast, na uštrb skladnog porodičnog života. Vrlo brzo, njen idiličan odmor se pretvara u uznemiravajuća sećanja i sadašnju teskobu koju proživljava zbog propuštenih godina sa svojim ćerkama. Lavinu emocija i uznemirujućih misli u njoj pokreće porodica s malim detetom. Leda ih posmatra svakodnevno na plaži, i pod čudnim okolnostima biva bliska s mladom majkom, koju glumi prelepa Dakota Johnson.

Kako je film psihološka drama, sastoji se od brojnih vraćanja u prošlost, flešbekova, glavne protagonistkinje. Profesorkinu veza između prošlog života i sadašnjosti čine samo naizgled sitni detalji, kao što su ritual ljuštenja pomorandže i plastična lutka s likom devojčice. Jedan od likova sa kojim se susreće u prošlosti jeste njen ljubavnik, kolega profesor Hardy, kojeg igra poznati glumac i muž rediteljke filma, Peter Sarsgaard.

Mračna kći je ženska priča, koju je napisala žena, režirala žena i snimila žena (direktor fotografije je Hélène Louvart), i pored svoje očigledne ciljne grupe, dama svih generacija, ovaj maestralni film je bitno štivo i za muški deo publike. Nadamo se da će se film naći i u redovnoj distribuciji, i da će glumica i rediteljka Maggie Gyllenhaal nastaviti sa svojim rediteljskim poduhvatima i u budućnosti, jer joj to itekako dobro ide.

Film je dobio nagradu za najbolji scenario u Veneciji, a nominovan je za najbolju žensku ulogu i za najbolju režiju Zlatnog globusa. Na Festu ga možete pogledati još večeras, od 20h u bioskopu Fontana. Mračna kći je u distribuciji Blitz Film & Video.

Knjigu po kojoj je film nastao, dostupna je na srpskom jeziku u izdanju Izdavačke kuće Booka.

PHOTO: FEST – THE LOST DAUGHTER. OLIVIA COLMAN as LEDA. CR: COURTESY OF NETFLIX