UK i OS Promocija knjige Lane Veljkovic JPG

Knjiga talentovane tinejdžerke Lane Veljković “Korak ispred snova”


Osnovna škola „Vasa Čarapić“ i Ustanova kulture „Beli Potok“ organizuju promociju prve zbirke pesama „Korak ispred snova“, izuzetno talentovane mlade, autorke Lane Veljković (2008.), u sredu, 19. oktobra u 18h (amfiteatar OŠ „Vasa Čarapić“, Avalska 48 a, Beli Potok).

Lana je do sada osvojila mnogobrojne nagrade i učestvovala na raznim festivalima za decu. Bila je učesnica onlajn Akademije „Saradnici sunca“, koju je osnovao Ljubivoje Ršumović. Učestvovala je na „Masterclass“ radionicama Kulturnog centra Kruševac, kao dobitnik priznanja na Festivalu humora i satire „Zlatna kaciga“.

U programu će pored Lane, učestvovati i čuveni pisac poezije i dramskih tekstova za najmlađe, recenzent knjige, Tode Nikoletić, učenici OŠ „Vasa Čarapić“, kao i Lanini drugari iz KUD-a „Dren“.

… Lana je princeza lirike koja stihovima objašnjava sebe zvezdama, sanjalica koji sanja bezbrižan svet vedrine, krilati svitac koji svojom lirikom osvetljava sve one koji su tužni i zabrinuti, one koji žure u svet odraslih pa zaboravljaju da budu deca, one, kojima je sve malo i sve ništa …

… Sve pesme koje nam je dala na uvid su mali svetionici, koji svetle sa Avale i šalju sreću svima koji su barem malo deca …

iz recenzije
Tode Nikoletić, pesnik i dramski pisac

LANA VELjKOVIĆ je rođena 2008. godine u Beogradu.

Pohađa prvi razred u srednjoj Baletskoj školi „Lujo Davičo“, odsek narodna igra.
Od malena je zainteresovana za razne vrste umetnosti. Pored pisanja, bavi se i folklorom, glumom i slikanjem… Uspešno igra folklor u KUD-u „Dren“ i član je Dramskog studija u Ustanovi kulture „Beli Potok“.

Prvu literarnu nagradu osvojila je u četvrtom razredu osnovne škole, uz veliku podršku porodice, prijatelja, nastavnice srpskog jezika…


Neke od nagrada su:

 • Gran-pri u radionici „Pesnikovanje“ na Festivalu dečijeg stvaralaštva „Na krilima detinjstva“ u Panoniji;
 • Rad odabran među 20 najboljih u Srbiji, u okviru „Dečije nedelje“ na temu „Zašto volim Srbiju“;
 • Gran-pri za najbolju kratku priču na onlajn konkursu Udruženja balkanskih umetnika;
 • Prvo mesto po odluci Dečijeg žirija na konkursu TABLA e-časopisa za podsticanje dečijeg stvaralaštva „Tabla“;
 • Sveukupni pobednik za OŠ, najuspeliji pismeni zadatak, narodna biblioteka „Stojan Trumić“ Titel;
 • Prvo mesto za literarni rad na konkursu „Dani ćirilice“ Bavanište;
  1. Nevenov festival dece pesnika, 2. nagrada.
   Radovi su joj objavljeni u e-časopisu za podsticanje dečijeg stvaralaštva „Tabla“, u zbornicima festival („Panonija“, „Radovićev venac“, „Mali pobednik“, KC Futog, „Dani ćirilice“, Titel, „Nevenov festival“, itd) i na internet portalima „Udruženje balkanskih umetnika“, „Prva svemirska umetnička svemirijada“ i „Scuola di Poesia-School of Poetry“ – Delegracija Srbije.
  2. Učesnik je brojnih kulturno-umetničkih događaja.