7 FEST KLASIK 1

Jugoslovenska kinoteka: Fest klasik 2020

Uzun Mirkova 1 / Kosovska 11 / Od 29. 2. do 8. 3. 2020.

Već tradicionalni program Fest klasik ponudiće publici od 29. februara do 8. marta u Jugoslovenskoj kinoteci niz bisera svetske kinematografije, među kojima čak pet digitalno restauriranih ostvarenja otkupljenih samo za prikazivanje na festivalu. Među njima su italijanska komedija i drama „Mimi metalac“ (1972) Line Vertmiler, zatim „Krik“ (1957) velikana svetske kinematografije Mikelanđela Antonionija, kao i kultni „Nebo nad Berlinom“ (1987) Vima Vendersa.

Prava poslastica za filmofile biće „Apokalipsa danas: Finalna verzija“ (2019). Proslavljeni reditelj i scenarista Frensis Ford Kopola uradio je završni rez tačno četiri decenije nakon premijere. Finalna verzija traje gotovo tri i po sata i biće prikazana na zatvaranju Fest klasika 8. marta.

FEST KLASIK FEB 2020 KOSOVSKA

Sloganom „Skupljači emocija“ 48. Fest odaje počast velikom glumcu Bekimu Fehmijuu (1936-2010), čiji je lik Belog Bore iz čuvenih „Skupljača perja“ na plakatu predstojećeg festivala, a posvećen mu je i deo programa Fest klasik u kojem će biti prikazano sedam njegovih filmova domaće i strane produkcije. Specijalno za ovu priliku Fest je nabavio film „Dozvola za ubistvo“ (1975), u kojem je Bekim Fehmiu igrao uz Dirka Bogarta i Avu Gardner.

U okviru programa Fest klasik biće održana retrospektiva filmova Nede Arnerić, velike zvezde srpskog i jugoslovenskog filma koja je ostvarila i zapaženu međunarodnu karijeru, a preminula je prošlog meseca u Beogradu u 67. godini. Od 29. februara do 8. marta u Muzeju kinoteke u Kosovskoj 11 (u terminu od 18 sati) biće prikazan izbor od devet ostvarenja iz njenog bogatog opusa. Ekskluziva ovog programa je francuski film „Malo, mnogo, strastveno“ (1971) reditelja i scenariste Roberta Enrika, koji je Fest otkupio za otvaranje retrospektive.

Ulaznice za program Fest klasik i u zdanju u Uzun Mirkovoj ulici i u Muzeju kinoteke u Kosovskoj mogu da se kupe na obe adrese, a blagajne rade celog dana, od 10 sati do početka poslednje projekcije.