Tatjana Vojnov Povezanost 40x40 cm
Tatjana Vojnov, Povezanost

Beogradski festival mozaika po četvrti put

Otvaranje izložbe “Beogradski festival mozaika” biće upriličeno u utorak, 25. juna u 19 časova u Galeriji Kuće legata. Autor i organizator ove značajne postavke je Petar Vujošević. Festival se po četvrti put održava u Beogradu pod sloganom “Bolji svet je moguć” i traje do 15. jula.

Ove godine biće prikazano  preko 100 dela, 84 autora iz Srbije i inostranstva (Tunis, Crna Gora, Švajcarska, Rusija, Bugarska, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija). Poseban akcenat stavljen na savremenu mozaičku scenu Tunisa.  

U pratećem programu održavaće se predavanja iz oblasti koje su bliske i interesantne stvaraocima u mozaiku (geologija, minerologija, arheologija, matematikakao i predavanje o smislu i značaju savremenog mozaika . Na kraju Festaivala održaće se forum svih učesnika na kome će se razgovarati o perspektivama razvoja savremenog mozaika. 

Miljana Radojicic Shite Japan 51x38 cm
Miljana Radojičić, Shite (Japan)

Što se tiče stvaralaca iz Srbije  do sada su predstavljne sve tendencije i pravci, kao i svi značajniji autori. Takođe je na prethodnim sazivima održan omaž našim velikim mozaičarima Snežani Marinković i Borislavu Nježiću.

Tokom trajanja Festivala održavaće se radionica mozaika ateljea Kamenolom, tako da se posetioci mogu i sami oprobati u ovoj drevnoj slikarskoj tehnici, kao što će moći i da se upoznaju sa savremenim materijalima za izradu mozaika. Zainteresovani se mogu prijaviti mejlom na:  workshop.beograd@gmail.com.

Festival od svog osnivanja ističe činjenicu da Beograd ima jednu od najjačih  mozaičkih likovnih scena u Evropi i da to može biti jedan prepoznatljiv i originalan doprinos  kulture srbije na međunarodnoj kulturnoj sceni. Sem toga ova manifestacija je veliki podsticaj umetnicima da, uprkos teškim uslovima, nastave sa radom u ovoj tehnici.  

Prvi put je održan 2016. godine, zatim 2018. i 2022.godine. U međuvremenu  je održan u Kulturnom centru Srbije u Parizu(2018.), a predstavljen je izborom od dvadeset pet mozaika i na izložbi Balkanski mostovi  u Plovdivu, kao i u Nišu izborom dela  sa trećeg saziva Festivala.