002

Izložba kolaža Vladimira Lalića „Kohezivna stanja“

U galeriji „O3ONE“ – Gavrila Principa br.16, Beograd – u petak, 1. novembra od 19 do 22 časova na svečanom otvaranju samostalne izložbe likovni umetnik Vladimir Lalić, čiji radovi su dobili brojna priznanja kako kod nas tako i u svetu, prikazaće kolaže iz recentne serije „Kohezivna stanja“ koja predstavlja fragmentarni prikaz umetnikovog crtačkog dnevnika. Ovom opusom malog formata Lalić ostaje veran svom dosadašnjem interesovanju za problematiku ljudske psihe iskazanu virtuoznim crtačkim tretmanom figure po kome je poznat i nagrađivan. Izložba će biti otvorena do 13. novembra 2019. godine. Ulaz na izložbu prodajnog karaktera je slobodan.

„Kohezivna stanja“

”Izvanrednim crtežom i prepoznatljivim motivom ljudskih likova, preobraženih agonijom egzistencije, Lalić izražava patnju i frustraciju savremenog čoveka i društva u celini, ali i istovremeno traga za mogućim njenim razrešenjem i čovekovim oslobođenjem. Prefinjene linearne sheme Lalićevih crteža poput seizmografa beleže životno iskustvo, prenoseći u umetničkom mediju istančani svet ljudskog uma u kojem se odrazi stvarnosti komešaju u fantastičnoj nadrealističkoj drami. Veliki opus skica, krokija i gotovih dela, Lalić sada kroji i spaja, postavlja u ambijente ili nagoveštaje prostora ili enterijera, te stvara gotovo barokne grupe u naponu akcije i agonije ili pak intimističke prizore usamljeničkog bitisanja u odmoru ili kontemplaciji.

Kolaz II 17x25cm 2019.

Smešteni u prostoru i dovedeni u međusobne odnose, Lalićevi likovi sve više govore o svom i našem bivstvovanju i sve više komuniciraju sa nama u nastojanju da nam pomognu da i sami nađemo mir. – piše za katalog Miodrag Ninić.

Stanje urgentnosti 107X79 cm ugalj grafit akril na papiru 2019.

Vladimir Lalić, autor izložbe, o svom najnovijem opusu:

„Pročišćene, linearne crteže malih formata sam krenuo da kasapim, usled njihovog namnožavanja. Želeo sam da ih oslobodim, i da slobodno putuju po crtanim enterijerima, apstrakovanim površima ili pak belom ništavilu papira. Ni crteži koji su bili već izlagani u Parizu i Njujorku nisu pošteđeni. Verujem da crtež mora da ima svoj život, kao i svoje promenljive faze. Ova izložba se bavi onoj formi crteža koja predstavlja najiskreniji zapis, poput dnevnika. Tu sam ogoljen i publika može da pročita razne stvari koje se dešavaju u mom životu, kroz moju ličnu mitologiju, čitane kroz simbole“

Izložbu čini oko 40 radova u tehnici crtanog kolaža, kamernog formata. Radovi su većinom nastali u toku 2018/19.

Interesantna činjenica je da ovaj mladi autor nije samo ostvareni umetnik na polju vizuelne umetnosti. Još od osnovne škole krenuo je da samostalno izučava muziku, a kasnije upisuje i srednju muzičku školu Stanković, odsek solo pevanje (tenor). Već četiri godine je član hora Viva Vox sa kojim je nastupao između ostalog u Njujorku u Ujedinjenim Nacijama, Pekingu, Beču i ostatku Evrope. Možemo ga takođe čuti kao solistu u postavci opere Ljubavni napitak, kao i u mjuziklima Rebeka i Jadnici u beogradskom Madlenianumu. Od 2000. godine do današnjeg dana nastupao je na preko 300 koncerata sa autorskim bendovima, a već 10 godina je frontmen i idejni tvorac benda Organised Chaos koji je već dobro poznat beogradskoj publici.

www.vladimirlalic.com