male tajne k mejl3

Clio knjiga nedelje: Male tajne Gorana Markovića

“Goran Marković, istaknuti filmski reditelj i veliki prijatelj izdavačke kuće Clio, dobio je prestižnu nagradu za životno delo, koja mu je dodeljena na otvaranju 27. izdanja Festivala autorskog filma u Beogradu. Podstaknuti ovom radosnom vešću, odlučili smo upravo njegovo ostvarenje „Male tajne“ bude naša knjiga nedelje. Ova žanrovski enigmatična proza se, premda pripada domenu fikcije, oslanja na stvarne događaje i ličnosti koji pripadaju jednom burnom periodu istorije Beograda i istorije jednog pozorišta”, kažu u saopštenju Izdavačke kuće Clio.

Knjiga Male tajne počinje odlukom bogataša Petra Radovanovića, milionera, čija je supruga nestala u Bad Klajnkirhenu na skijanju, da osnuje pozorište. Njegov kraj, uz ispijanje šampanjca do jutra 6. aprila, gde na brokatnom čaršavu, dok padaju bombe na Beograd, stoje dve flaše Perrier – joueta i dve čaše, puna za nestalu suprugu i jedna iz koje je pio, kao da je slika iz literature, a ne iz života… Čitaocu će se neizostavno nametnuti pitanje: Da li je Petar Radovanović postojao? I da li je ikada ispijen taj šampanjac?    

image

Goran Marković je rođen u Beogradu. Oba njegova roditelja, Rade Marković i Olivera Marković, bili su poznati srpski glumci. Završio Petu beogradsku gimnaziju, a potom FAMU u Pragu.   Režirao pedesetak dokumentarnihi jedanaest celovečernjih filmova, napisao desetak filmskih scenarija, napisao šest pozorišnih komada, režirao tri pozorišne predstave, napisao tri knjige. Dobio više od 30 domaćih i stranih nagrada i priznanja, kako za rad na filmu, tako i za pozorišno stvaralaštvo. Najznačajnije nagrade: dve Zlatne arene u Puli, nagrada za najbolju režiju filma „Tito i ja“ u San Sebastijanu, Gran pri za „Kordon“ u Montrealu i Sterijina nagrada za najbolji savremeni tekst za „Turneju“.   Godine 2012. je dobio i francuski Orden oficira umetnosti i književnosti.