Zlostavljanje 2

MONODRAMA ZLOSTAVLJANJE POVODOM 60 GODINA OD DODELE NOBELOVE NAGRADE IVI ANDRIĆU

Povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade našem književniku Ivi Andriću za roman Na Drini ćuprija na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum 17. decembra od 20 časova će se izvesti monodrama Zlostavljanje, po pripovetki Ive Andrića, a u dramskom tumačenju Milice Janković. Ova predstava premijerno je izvedena letos u pozorištu Teatrijum, a imala je svoje gostovanje i u Zagrebu.

Šta se dešava kada zažmurimo na psihičko zlostavljanje i tako sami sebe zavaramo? Gde to vodi i kakve su posledice? Da li na ovim prostorima čovek i dalje ne može da brani svoje pravo nego mora pored toga što je žrtva da preuzme na sebe i izgled krivca?

„Jedan čovek, pogotovu jedna žena, mora u odbrani svojih prava i svoje ličnosti da se osloni na druge ljude i na svoje pravo onakvo kakvo je formulisano u zakonima, ili bar u shvatanjima i navikama društva.“

Predstava Zlostavljanje je dramsko tumačenje istoimene Andrićeve pripovetke. Radnja pripovetke se dešava u periodu izmedju dva svetska rata. Glavni lik u priči, Anica se suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku. U borbi sa samom sobom ali i sa normama društva koje osudjuje njenu odluku da napusti muža Anica ostaje dosledna sebi bez obzira na posledice. Ovo je predstava koja na jedan minimalistički, sveden pristup u skladu sa samom pričom dočarava Andrićevu perspektivu psihičkog zlostavljanja ali i položaja žene toga vremena. Ono što aktuelizuje predstavu jeste što istraživanja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u braku tako da je ova monodrama zapravo način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na kako Andrić kaže, ličnu sreću.

Milica Janković je rođena u Beogradu 1989. godine. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2012. godine. Igrala je u više pozorišnih predstava: Don Žuan – pozorište Teatrijum, Prisutnost – Madlenianum, Lepotica i zver – Pan Teatra, Nevidljivi grad – Dah Teatra, Kad su cvetale tikve – Beogradsko dramskog pozorišta,…Igrala je u više TV serija kao što su: Vreme zla, Urgentni centar, Srce zločina, Junaci srpske prošlosti, Andrija i Anđelka… Radila je na mnogim projekatima za decu, kao autor i glumica.