HESTIA

HESTIA: I Don’t Eat Flowers španskog umetnika Danijela Garsije Anduhara i estonske umetnice Marge Monko

Izložba u galeriji HESTIA, se bavi temama društvenih i političkih okolnosti uslova radnika:

U četvrtak, 9. juna u 18 časova  galerija i umetnička rezidencija HESTIA, predstavljaju  izložbu  I Don’t Eat Flowers. Ova izložba spaja prakse španskog umetnika i aktiviste Danijela Garsije Anduhara (Daniel García Andújar) i estonske umetnice Marge Monko. Izložba traje do 11. septembra.

U izložbenom prostoru Hestije su po prvi put zajedno predstavljena dela dvoje umetnika koji pripadaju različitim kulturnim kontekstima. Izložba se bavi temama društvenih i političkih okolnosti uslova radnika: neprekidnom borbom radničke klase, nestabilnošću prekarnog rada umetnika i emancipacijom žena.

I Don’t Eat Flowers je naslovljena po istoimenom umetničkom delu Marge Monko (2009/2011).Reč je o posteru koji je na suptilan način obeležio početak poslednje ekonomske krize u Evropi 2008. godine i aktiviranja pokreta radnika umetnika u Estoniji u to vreme. Na ovoj izložbi, slogan se simbolično odnosi na recidiv, odnosno ponavljanje borbi za prava radnika tokom ključnih trenutaka naših vremena.

U opusu oboje umetnika upotreba različitih grafičkih svedočanstava 20. veka – prikupljenih ili preuzetih iz arhiva, sa plakata, pamfleta ili iz javnih prostora – ukazuje na važnost uočavanja i kritičke reinterpretacije slogana i poruka u našem okruženju.

Dela predstavljena na izložbi nas pozivaju da se aktivno uključimo u naraciju naših kolektivnih prošlosti i individualnih težnji. (Tekst napisala kustoskinja izložbe, Merilin Talumaa)

Galerija Hestia nalazi se na adresi Topličin venac 14/9.