Kolkecija Dejvida Rokfelera

Iz kolekcije Dejvida Rokfelera, “Krug” umetnika Lazara Vozarevića

Moderna galerija Beograd u saradnji sa Galerijom Lazar Vozarević  iz Sremske Mitrovice, u periodu od 10. juna do 10. jula predstaviće beogradskoj publici remek-delo Lazara Vozarevića, sliku ’’Krug’’ koja je preko 50 godina bila u jednoj od najznačajnjih umetničkih kolekcija na svetu, kolekciji Dejvida Rokfelera. Od zarađenog novca od prodaje “Kruga”, umetnik je kupio crveni kabriolet, koji je bio prvi takav auto u Beogradu.

Tokom trajanja izložbe  ‘’KRUG’’ Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera, posetioci će imati priliku da čuju profesora Ješu Denegrija, jednog od autora izložbe, u okviru stručnog vođenja, koje će galerija posebno najaviti.

Pored slike koja će zauzimati dominantnu poziciju u galeriji, biće predstavljena i važna (arhivska) dokumentacija i fotografije dobijene od Fondacije Bijenala Sao Paula, Muzeja savremene Umetnosti u Beogradu, Biblioteke grada Beograda, galerije Lazar Vozarević i Ivane Stojanović, ćerke umetnika.

Lazar Vozarevic posle Bijenala u Sao paolu.
Lazar Vozarević posle Bijenala u Sao Paolu, foto: PROMO

Izložbu prati i publikacija za koju su tekstove pisali istoričari umetnosti prof. dr Ješa Denegri, prof.dr Lidija Merenik, kustos galerije Lazar Vozarević, Marija Vuruna, viši konzervator – restaurator, Mr. Vanja Jovanović i direktor Moderne galerije Beograd Vojislav Noveski.

Zahvaljujući  nizu povoljnih okolnosti i zalaganju agilnih pojedinaca, nedavno je stigla u Beograd slika  ’’Krug’’  Lazara Vozarevića, u prevodu Cercle ili Circulo, iz 1967. godine, impozantnih dimenzija 208  x 160 cm, izlagana na Devetom Bijenalu u Brazilu u Sao Paulu iste godine, u kombinovanoj tehnici ulja na platnu, sa metalnim “pulijama“ koje upravo čine krupnu savršenu kružnu formu u središtu slikanog polja.

David Rockefeller sa porodicom
Porodica Dejvida Rokfelera

Slika je na Bijenalu u Sao Paulu izlagana u sastavu selekcije Jugoslavije i bila je otkupljena za kolekciju Dejvida Rokfelera. Decenijama potom, vraćena je u umetničku sredinu njenog nastanka. Pripada poznom, tzv. “postenformelnom periodu“ Vozarevićevog opusa, spada među njegova remek-dela, da bi premijernim prikazivanjem u Beogradu upotpunila predstavu o visokoj vrednosti i istorijskoj ulozi ovog umetnika u srpskom slikarstvu, druge polovine 20. veka.- navodi istoričar umetnosti prof.dr Ješa Denegri.

Takođe, autori knjige i izložbe posebnu pažnju posvećuju najvećoj smotri umetnosti na Američkom kontinentu, IX bijenalu u Sao Paulu gde je slika i izlagana.

Na bijenalu su učestvovali umetnici iz 61 države, njih 779, koji su predstavili 4.274 umetnička dela. Zanimljiv podatak je da su upravo na tom bijenalu SAD nastupile sa najznačajnijim slikarima tog vremena.

Neki od njih su i Endi Vorhol (Andy Warhol), Edvard Hoper (Edward Hopper), Roj Lihtenštajn (Roy Lichtenstein), Džasper Džons (Jasper Johns), Robert Raušenberg (Robert Rauschenberg),Tom Veselman (Tom Weselmann), Džejms Rozenkvist (James Rosenquist), Robert Indiana (Robert indiana), Nezbit Louvel (Nesbitt Lowell) i mnogo dirugi… Pored njih učestvuju Jugosloveni, Jagoda Buić i Edo Murtić, dok Veliku Britaniju predstavljaju Dejvid Hokni (David Hockney) i Vilijem Turnbal (Wiliam Turnbull).

Među poznatim učesnicima ovog Bijenala u Sao Paolu su i Francuzi, Sezar (César Baldaccini) i Alen Žake (Alain Jacquet) , kao i Italijan Mikelanđelo Pistoleto (Michalangelo Pistoletto).

Radno vreme Moderne galerije Beograd  je od ponedeljka do subote od 12 do 20 časova.

Beograd, Strahinjića Bana 8

www.modernagalerijabeograd.com