Vučje bobice

Domaći film „Vučje bobice“ uzbudljiva avantura i topla porodična priča

„Vučje bobice“ premijerno u Beogradu na otvaranju 18. KIDS FEST-a u mts Dvorani

Nakon premijere na „Filmskim susretima u Nišu“, kada je glumica Nada Blam dobila nagradu publike, i posle „Mojkovačke filmske jeseni“ gde je specijalna nagrada žirija festivala pripala kompletnoj mladoj glumačkoj postavi, domaći film „Vučje bobice“ biće po prvi put prikazan i u Beogradu, i to 16. oktobra u 17h, na otvaranju 18. KIDS FEST-a u mts Dvorani, u distribuciji MCF Megacom Film.

Uvek je veliko uzbuđenje kada u bioskopima imamo srpski dečji film, jer je ova domaća filmska poslastica na biskopskim repertoarima, na žalost, sporadična. Tako, nakon retkih ali poznatih naslova porodičnih filmova, kao što su to, na primer, “Princ od papira”, “Zlogonje”, i “Leto kad sam naučila da letim”, uskoro stiže i novi domaći naslov za decu „Vučje bobice“, u režiji Sretena Jovanovića (Sinđelići, Urgentni centar).

Vučje bobice

„Vučje bobice“, nastale prema ideji producentkinje Jelene Miljuš, a po scenariju pisca Todea Nikoletića, autora preko 20 knjiga za decu, predstavljene su na konferenciji za novinare nakon zatvorene projekcije za medije. Tom prilikom, film je prvi put pogledala i glavna glumica Tijana Čurović, koja tumači lik mame Isidore, a čiji je glumački partner glumac Rastko Janković (u filmu tata Kamenko). Čurovićeva i Janković igraju bračni par karijerista na ivici razvoda, čiji brak spašavaju njihova deca, stariji brižni bata i mlađa nežna seka, bežeći na selo.

Vučje bobice
Vučje bobice; Tijana Čurović

„Meni je čast i zadovoljstvo da budem majka ovoj predivnoj deci, koja nisu predivna samo na filmu, verujte mi, oni su takvi i privatno. Vaspitani i kulturni. Oni su heroji i zvezde ovog filma.

To sam videla i danas kada sam prvi put gledala ovaj film. Moram da kažem da sam se rasplakala dva puta. Pogotovu što je na mene ostavilo najveći utisak ta ljubav između brata i sestre. To je toliko lepo prikazano i njih dvoje su toliko slatki, toliko se drže. To je toliko važna tema i ne znam da li znate da u istoriji se nikad nije desilo da sestra povredi brata. Ja imam starijeg brata i znam šta znači kad neko heroj u vašim očima, kao što je Simon u našem filmu. Svi smo funkcionisali kao porodica i to se prenelo i na film.

Baš sam ponosna. Mislim da je ovo jedna važna tema. U današnje vreme je jako teško sačuvati porodicu, a mi smo to uspeli ovim filmom i nadam se da će to biti dobra pouka za sve roditelje i decu, kao i njihove bake i deke,“ svoje utiske nakon gledanja filma, i svoje iskustvo s snimanja podelila je glumica Tijana Čurović, na konferenciji za novinare.

U glavnim dečjim ulogama su trinaestogodišnji Simon Jegorović, u filmu sin Aleksa, i devetogodišnja Nina Sinadinović, u filmu ćerka Anđa. Pored ovih mladih glumaca, koji su na lep i emotivan način prikazali ljubav i brigu između brata i sestre, pred novinarima su se predstavili i ostali članovi mlade glumačke ekipe, kao što su to: Lena Miljuš (devojčica sa sela Jelena i izvođač muzičkih numera u filmu), Lina Bradić, Vanja Panić, Igor Janković, Viktor Janković, Iskra Radović, Vasilije Janušević (u ulozi Joce Sline), Strahinja Lazić, Andrej Đorđević…

Vučje bobice
Vučje bobice, Nada Blam, Rastko Janković, Rade Marjanović, Tode Nikoletić, Jelica Kovačević i deo dečje ekipe

Glumac Rastko Janković, tata Kamenko, koji je i sam zakoračio rano u glumačke vode, još 1984. godine, rekao je: „Meni je velika čast što sam igrao u dečjem filmu za odrasle, s ovim klinicma. Nadam se da se neće baš svi odlučiti da se bave glumom.

Radite nešto pametnije, verujte mi, da sad kažem pred svedocima. Naravno, lepo je to osetiti, i ja sam kao klinac snimio prvu seriju.“

Međutim, „Vučje bobice“ nije samo film prvenac sjajnim mladim naturščicima, već je i novina za glumca Rada Marjanović, koji glumi dedu Jevrema, a koji šaljivo kaže: „Meni je drago što sam najzad u prvoj ulozi dede na filmu. Ja se zahvaljujem gospodinu Sretenu što je prepoznao dedu u meni, što me je pozvao i uslikao da i ja imam za sebe uspomenu kao deda.“

Za svoje uloge, deca koja su dobila specijalnu nagradu žirija „Mojkovačke filmske jeseni“ pripremala su se dva-tri meseca. Za svoj susret s prirodom, kao anegdote izdvajaju to da su poderali odeću ili se uplašili životinja.

„Deca su glavna u priči, mi smo prateći vokali. Lepo je gospođa Miljuš rekla – nema dečijih filmova ne zato što tema nije interesantna već zato što je s decom teško raditi. Deca su amateri, oni kad jednom urade to je to. Posle toga kad radiš sve je gore i gore.

Ovaj film se malo okreće i prirodi, što je danas u svetu veoma moderno. Deca su bila bez telefona, bez ikakve komunikacije u šumi s vukom, s svojom odećom i s svojim srcima.

Dakle, ipak postoji nada da oni mogu da ostave te telefone i da budu jedni s drugima da se lepo igraju. U ovom filmu, svi smo se lepo igrali,“ objašnjava glumica Nada Blam, koja je za ulogu bake Radojke dobila Nagradu publike na Filmskim susretima u Nišu.

Vučje bobice
Vučje bobice, Nina Sinadinović (9)

„Vučje bobice“ je film, koji je prema rečima njegovog kreativnog tima, nastao kao želja da se deca inspirišu kako bi se odvojila od elektronskih uređaja i okrenula se prirodi i igri. Ovo domaće ostvarenje poziva kako na očuvanje porodice tako i na povratak u selo.

Vučje bobice
Vučje bobice, Simon Jegorović (13)

Sudeći po onome što možemo da sagledamo tokom sat i po vremena, koliko film traje, a kako je i nagovešteno na konferenciji, ovaj naslov ima potencijala i materijala za prikazivanje i u formatu igrane serije.

Vučje bobice
Vučje bobice, Miljana Kravić

„Za mene lično, a mislim da će se i deo ekipe složiti, neka poruka ovog filma bi se mogla naći u tome da kroz sve životne izazove, koji nose sa sobom i tu neku želju za karijerom i novcem, mi moramo da se izborimo tako što bi trebalo da otvorimo srce i dušu i suočimo se s onima koji su nam najvažniji, s našom porodicom, s našim prijateljima,“ zaključila je glumica Miljana Kravić, u filmu služavka Lenka.

foto: Tijana Janković-Jevrić //MissStillsPhotography