Screenshot 2021 04 29 at 14.21.34

BPM 2020/1: Državnička sahrana, sahrana jedne države – Imre Szabó

4/5 –24/5/2021, Alternativni umetnički prostor Kvaka 22

Beogradski mesec fotografije i Alternativni umetnički prostor Kvaka 22 organizuju novu izložbu Imre Szabó Državnička sahrana, sahrana jedne države. Izložba će biti otvorena u utorak, 4. maja od 19 do 21 časova, u Alternativnom umetničkom prostoru Kvaka 22.

Imre Sabó, rođen 1956. godine u SFR Jugoslaviji, bio je jedan od najpriznatijih jugoslovenskih foto-reportera svoje generacije. Moglo bi se reći da je bio samouk, iako nikada nije izostao ni sa jednog časa fotografije na Fakultetu dramskih umetnosti, ali uvek samo kao posmatrač. Sa dvadeset i tri godine počeo je da radi kao foto-reporter uIlustrovanoj politici, a u trenutku kada je imao dvadeset i četiri godine, dogodila se Titova smrt, kao i to da ga Ilustrovana politika nije akreditovala kao reportera za taj događaj. Međutim, on je na sopstvenu inicijativu pokrio Titovu sahranu. Bez pristupa najboljim lokacijama i bez najbolje opreme na raspolaganju, uradio je veliki posao po kojem će kasnije biti prepoznat, a čiji deo je ovde izložen i objavljen u različitim publikacijama.

Autokrata, maršal, na njegovoj državničkoj sahrani zabeležena je najveća posećenost do sahrane pape Jovana Pavla II 2005: četiri kralja, trideset i jedan predsednik vlade, šest prinčeva, dvadeset i dva premijera, četrdeset i sedam ministara spoljnih poslova iz sto dvadeset i osam različitih zemalja od sto pedeset i četiri koje su činile UN. Ono što su mnogi verovali da će se dogoditi, dogodilo se: U vreme konačnog zapečaćenja njegovog mauzoleja, unutra ostaviše i Jugoslaviju… tačno pre 40+1 godine.

David Pujadó i Puigdomènech

Prevele s katalonskog: Tajana Marković, Sonja Stanković, Kristina Stevanović i Doris Pantelić.

Prisustvo na otvaranju izložbe biće moguće jedino uz nošenje maske i poštovanje mera radi sprečavanja širenja Kovida19.