ffKORICA 01
Jelena Kajgo, Kosmos

„Potomstvo“ Jelene Kajgo u Kosmosu

Izdavačka kuća Kosmos objavila je novi roman „Potomstvo“, poznate dramske spisateljice i umetničke direktorke Bitef dens kompanije Jelene Kajgo.

Roman Potomstvo Jelene Kajgo istražuje temu kompleksnih ljubavnih i porodičnih odnosa, kroz živote tri žene čije se sudbine na uzbudljiv način prožimaju.

Glavna junakinja Sanja je profesorka na Ekonomskom fakultetu, radila je u Londonu i Njujorku, a sada živi sa mužem u Beogradu. Kada shvati da ne može da ostane u drugom stanju, Sanja se sa mužem odlučuje za proces veštačke oplodnje. Nakon muževljevog neverstva i razvoda, ona ostaje sama u svojoj borbi za potomstvo. 

Ovaj nam roman zapravo, kroz spektar emocija, strasti i psihičkih previranja svojih junaka, pruža dragocen uvid u društveni ambijent i stvarnost koja nas okružuje, prispitujući iznova ulogu porodice i ljubavi u savremenom svetu.

“Roman “Potomstvo” objedinio je teme koje zadiru duboko u unutrašnji svet svojih junaka, istražujući šta je njihova autentična potreba, da bi se dosegla punoća i smisao života, a šta društvena konvencija i nametnuti obrasci ponašanja koji se ustanove u detinjstvu i mladosti. Kolika je cena kada se od tih nametnutih obrazaca čovek, a pogotovo žena, pokuša distancirati, da li tako stiče slobodu i zadovoljenje ili to donosi osećaj odbačenosti i frustracije.

Zanimljivo mi je i pitanje te banalne, ali čini mi se nimalo naivne, krize srednjih godina, jer junaci ovog romana uglavnom se bliže pedesetoj, osećaju da se u njih polako, mimo njihove volje, useljava osećanje konačnosti, koje zanos mladosti ne poznaje.

Sve sada postaje jasnije, sve razumljivije, ono što je u mladosti bilo neka fina izmaglica, sada poprima svoje jasne obrise, ali ta slika i ta spoznaja sveta i života, nose težinu, nose odrežen teret sa kojim se likovi u romanu na različite načine nose,” o romanu kaže autorka Kajgo.