fbpx

Brazilska književnica Adriana Lizboa gost u Srbiji

Brazilska književnica Adriana Lizboa gostovaće u Beogradu i Novom Sadu od 10. do 15. juna. Njen roman Kao gavran crno objavljen je kod nas u izdanju IK Clio 2012. godine.

Adriana Lizboa rođena  je u Rio de Žaneiru. Objavila je jedanaest knjiga, od kojih šest romana, zbirku kratkih priča i knjige za mlađu čitalačku publiku.

Njena dela su prevedena na osam jezika i objavljena u mnogim zemljama među kojima su Francuska, SAD, Meksiko, Italija, Švedska, Švajcarska i Srbija.

Među brojnim uručenim priznanjma je nagrada Žoze Saramago za roman Simfonija u belom, stipendija Japanske fondacije za roman Baraka opalog persimona, kao i stipendija Nacionalne biblioteke Brazila.

Na međunarodnom Haj festivalu za književnost i umetnost, 2007. uključena je u izbor 39 najistaknutijih pisaca Latinske Amerike. Završila je osnovne studije na državnom Univerzitetu Rio de Žaneiro, master program iz brazilske književnosti i stekla doktorsku diplomu iz komparativne književnosti.

U svom novom romanu Kao gavran crno Adriana Lizboa piše neobičnu autobiografsku priču o odrastanju i potrazi za korenima istovremeno dajući intrigantan pogled na život brazilske gerile. Kao gavran crno je roman o pripadanju – i u tom smislu Lizboa nam nudi priču širu od postojećih trendova. Sve ličnosti su u tranziciji (reč je o istinskoj dijaspori pojedinaca), a mesta u kojima žive su privremena, nesigurna i promenljiva. Glavna junakinja Vanža pripoveda svoja sećanja, ugrađena u iskrena i puna tuge prijatejstva, a knjiga se završava kada njen život stvarno počinje, odnosno kada Vanža konačno nađe svoje mesto u svetu.

 

 

More Stories
Mali raj u vojnom hangaru: Nemački tropi