fbpx
LookerWeekly.com magazin

DIZAJN ZA SVET STVARNOSTI Nikoline Ćalić

Inovirani upotrebni predmeti za 21. vek-projekat stone lampe, mačjeg oka, metle koja usisava

Samostalna izložba predmeta primenjene umetnosti i industrijskog dizajna pod nazivom „Dizajn za svet stvarnosti“ autorke Nikoline Ćalić, biće dostupna za publiku u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka, od 27. novembra do 15. decembra 2020. godine.

U ambijentalnim vitrinama Rančićeve kuće biće predstavljen autorski dizajn svakodnevnih ambalažnih predmeta i artikala, ali i zanimljivi, inovirani upotrebni predmeti za 21. vek kao što su projekat stone lampe, mačjeg oka, metle koja usisava…

Postavka „Dizajn za svet stvarnosti“ se sastoji od projekata i dizajniranih predmeta namenjenih „za stvarni svet“, malog i srednjeg formata, a koji čine jedinstveni spoj jednostavnog i elegantnog, minimalnog i praktičnog.

Nikolina Ćalić (1997) rođena je u Beogradu. Diplomirala je 2020. godine na Fakultetu za umetnost i dizajn „Džon Ezbit“ u Beogradu, odsek – industrijski dizajn, i stekla zvanje diplomirani primenjeni umetnik; iste godine upisuje master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, odsek industrijski dizajn. Neformalno obrazovanje je upotpunila učešćem u radu istraživačke stanice Petnica u oblasti likovne umetnosti i dizajna (2012, 2015), učešćem u programima i EU projektima Centra za kulturu Grocka (Nature in Collage, 2014; WomCom 2018), gde u okviru foto-radionice za mlade osvaja prvu nagradu revije Nacionalna fotografija (2014), učestvuje u radu kreativnih radionica za oslikavanje zidnih murala, omladinskoj razmeni i grupnim izložbama (2016 – 2020). Realizovala je jednu samostalnu izložbu („Crteži“, Pedagoški muzej, 2014), kao i učešće u radu foto i radionica za dizajn (izdvajamo: Balkan Girl Power 2019). Iskustvo u oblasti fotografije ostvarila je u okviru filmskog festivala Ravno Selo, međunarodnog filmskog festivala dokumentarnog filma BELDOCS, dok je iskustvo grafičkog dizajna i pripreme za štampu stekla u okviru štamparije Donat Graf d.o.o. Živi i radi u Grockoj, Beograd.

Rančićeva kuća, lepotica narodnog neimarstva, varoški dom Grocke i Srbije, beleži više od dva veka trajanja i oko četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Ime je dobila po porodici Rančić kojoj je gotovo dva veka pripadala. Građena je početkom 19. veka, bez ijednog eksera. Širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog graditeljstva. Kuća je zaštićena kao kulturno dobro od velikog značaja 1966. godine i „domaćin“ je ustanovi Centar za kulturu opštine Grocka od 2008. godine. Rančićeva kuća raspolaže galerijskim prostorom i prostranom baštom parkovskog tipa koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Imajući u vidu da su na snazi mere zaštite u cilju sprečavanja širenja epidemije virusa COVID-19, tokom trajanja izložbe posetioci se pridržavaju svih propisanih i preventivnih mera zaštite, jer su zdravlje i bezbednost na prvom mestu.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.