Pedja Todorovic
Peđa Todorović

Besplatne kreativne radionice za decu i mlade

U okviru izložbe ,,967 PUT VIZIJE – ILUSTRACIJA, DIZAJN, BAJKA” tri profesionalna umetnika Predraga Todorovića, Uroša Maksimovića i Marka Šerera, u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd, biće organizovane besplatne kreativne radionice za decu i mlade. 

U petak, 5. aprila, od 18 časova, autori izložbe organizuju stručno vođenje kroz izložbu i radionicu na kojoj će decu i mlade pozvati da uđu u čarobni svet asocijativne ilustracije koristeći slikarske tehnike akvarel, tuš i pero, potom da odgovore na likovnu pitalicu koristeći digitalnu tehniku i da se upoznaju sa stripovskom fantastikom. Prisutni svih generacija imaće mogućnost da sagledaju likovnu poetiku svakog umetnika ponaosob, kao i da donesu svoje likovne radove radi konsultacija. Nakon vođenja kroz izložbu, umetnici će ispričati svoje iskustvo sa izdavačima. Njihove ilustracije već godinama krase knjige i slikovnice raznih domaćih i stranih izdavača. 

Marko Serer
Marko Šerer

U ponedeljak, 8. aprila, od 12 časova, biće održano interaktivno predavanje o ilustraciji, bajkama i mitološkim predstavama autora Predraga Todorovića. Nagrađivani svestrani umetnik, ilustrator 35 knjiga za decu, omladinu i odrasle, dobitnik više nagrada (od kojih se posebo ističu Zlatna značka za doprinos u kulturi Republike Srbije 2012. godine i nagrada za životno delo ULUPUDS-a 2022. godine) – Predrag Todorović predstaviće svoj rad od ideje do realizacije, uz mogućnost uvida u originalne radove. Inspirisani tim radovima, deca i mladi imaće priliku da se oprobaju u pravljenju ilustracija.

U utorak, 9. aprila, od 17 časova, polaznici Likovnog ateljea DKCB zajedno talentovanim umetnikom sa bogatim iskustvom u oblasti dizajna, ilustracije, stripa i animacije – Markom Šererom kreiraće zajedničku bajku sa posebnim osvrtom na pravljenje scenarija i likovnu realizaciju fantastične priče.

Uros Maksimovic
Uroš Maksimović

,,Čudesno i fantastično u vizuelnom smislu, oduvek su nepresušna tema interesovanja što dece, što odraslih. Buđenje fantazije uma sanjara svih generacija najbolje pokreću bajke ili epska fantastika. Magične predstave sa fantastičnim likovima i ilustracije oslobođene suvišnih detalja (poput mozgalica) na radovima ova tri umetnika, otkrivaju nam čudesni svet, pozivajući posmatrača da se kroz vizuru vlastite ličnosti upusti u istraživanje sa one strane stvarnosti” – ističe Lidija Seničar, urednik likovnih programa i Galerije Dečjeg kulturnog centra Beograd.  

Izložba je otvorena do 19. aprila.