Screen shot 2013 04 11 at 14.25.32

Ogledi o/iz Drugosti Margareta Jelić

Knjiga Jasmine Čubrilo Ogledi o/iz Drugosti Margareta Jelić, koju je u ediciji umetničkih monografija publikovala Fondacija Vujučić kolekcija, krajem 2012. godine, posvećena je poznatoj beogradskoj slikarki. Knjiga će biti predstavljenja 11. aprila od 19h u Galeriji Artget.

Opredeljujući se za metodološki pristup tumačenja Margaretinog rada iz različitih aspekata studija kulture i roda autorka knjige je celokupni opus ove umetnice konceptualizovala u pet tematskih celina – Razumevanje Drugog/Drugosti, Slike i ostali mediji, Umetnost i teorija: želja Drugog, Istovremenost, pridružujući im i profesionalnu biografiju umetnice, odabranu bibliografiju, obiman blok reprodukcija i dokumentarne građe, i katalog publikovanih dela. Pišući o svim formama izražavanja i komunikacije koje u svojim umetničkim praksama Margareta primenjuje, od medija klasičnog slikarstva, fotografije, instalacije, elektronske knjige, videa, animiranog filma i kompjuterskih igrica, autorka pažnju usmerava na privatno iskustvo koje umetnica artikuliše u svojim delima kroz različite identitete – različite drugosti likova i oblika, i različite fetišističke situacije karakteristične za neposredno okruženje i savremeni svet.

Margareta Jelić je rođena 1967. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1999, magistrirala je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na Grupi za Višemedijsku umetnost, kod profesora Vladana Radovanovića 2006, gde je i doktorirala na Grupi za teoriju umetnosti i medija, kod profesora Miška Šuvakovića 2008. Izlaže od 1997. i do sad je priredila oko dvadeset samostalnih izložbi u Beogradu i Parizu, i učestvovala je na brojnim grupnim izložbama i festivalima kratkog filma. Radi u medijima slikarstva, fotografije, videa, instalacije, animiranog filma, kompjuterske slike.