fbpx

Književno veče posvećeno Milanu Oklopdžiću

Književno veče posvećeno poetici stvaralaštva, prvog srpskog urbanog pisca Milana Oklopdžića biće održano u utorak, 17. septembra od 20h, u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a).

O Milanu Oklopdžiću, autoru popularnog romanscena iz 80-tih prošlog veka Kalifornija Bluz, čije je izdanje nedavno ponovljeno  (izdavač Dereta d.o. o) govoriće u Parobrodu : Zoran Bognar, Milan Vlajčić, Branko Dimitrijević i Katarina Lazić. Najtiražniji ’’Bluz’’ srpskog Keruaka sa beogradske Čubure, iz najjužeg kruga za NIN-ovo književno priznanje iz daleke 1981. godine, najpoznatiji je Oklopdžićev rukopis u bivšoj Jugoslaviji.

Povod da se o poetici stvaralaštva Milana Oklopdžića razgovara u Parobrodu nije samo praksa da se promovišu najvredniji i najdragoceniji, nego i najava novih izdanja Oklopdžićevih romana, manje poznatih široj javnosti, a to su : Video, Metro i Horseless.

Zanimljivo je da je poslednji roman 1989. godine Mika Oklop štampao u okviru svoje samostalne izdavačke kuće, a kao recenzenti potpisani su Bogdan Tirnanić – Tirke i Momo Kapor. Oklopdžića spominje Jovan Deretić u svojoj ’’ Istoriji srpske književnosti’’ ali u bibliotečkim fondovima i književnoj periodici malo je slova posvećeno ovom piscu.

More Stories
Da li je ljubav levo ili desno?