uzbrdo brza

Knjiga putopisa Bebe Kuka

Knjiga putopisa Bebe Kuka “Uzbrdo brza” biće predstavljena u utorak, 14. oktobra u 12h u Galeriji Artget. O knjizi će govoriti Nada Satarić (Snaga prijateljstva Amity), Đorđe Stojanović, direktor Medijske knjižare “Krug” (izdavač) i autorka.

Putopis Uzbrdo brza predstavlja skup pisama koje je autorka u poslednje četiri i po godine pisala sa četiri kontinenta, iz preko 30 zemalja i nebrojano gradova i mesta i slala svojim dragim prijateljima u Srbiji i širom sveta. Od Barselone do Kineskog zida, od Petrograda do Patagonije, iz Indije i Afrike, pa sve do Bliskog Istoka i čarobnih prostranstava Skandinavije, bez dlake na jeziku, s puno humora i ne štedeći ni sebe ni druge, autorka ispreda putopis o svojim nomadskim hodočašćima, drugim civilizacijama, običajima i ritualima čijih je deo nakratko bila, stilovima života kojima se prilagođavala, surovo lepim bespućima i zanimljivim saputnicima … tako živopisno i duhovito da ne možete da se otmete utisku da i vi ne putujete sa njom.

Sav prihod od prodaje putopisa će biti usmeren na podršku projekta aktivnog starenja u Srbiji.

Stari su prilično zanemareni u našem društvu, njihove potrebe, ideje i želje nisu dovoljno glasno iskomunicirane a oni sami su često gotovo nevidljivi. Autorka će zajedno sa nevladinom organizacijom Amity koja godinama predano i puna srca radi na unapređenju kvaliteta života starih, inicirati aktivnosti usmerene na promociju aktivnog starenja.

Od sredstava prikupljenih prodajom knjige dva puta godišnje će biti objavljen Konkurs za pisanje putopisnih priča starih i to u nekoliko kategorija: 1) najbolja ženska priča, 2) najbolja muška priča, 3) najbolja priča o putovanju po Srbiji i 4) najbolja priča o putovanju po inostranstvu.

Autori pobedničkih priča i njihovi prijatelji vršnjaci će biti nagrađeni lepim zajedničkim putovanjem.

[su_box title=”Beba Kuka”]Autorka putopisa Uzbrdo brza, Beba Kuka je ponosna Zemunka, radoznala avanturistkinja i doktorka političkih nauka koja godinama pri međunarodnim organizacijama radi na projektima smanjenja siromaštva i pomoći ugroženim grupama. Bila je savetnica premijera, korporativna analitičarka i konsultantkinja. Poslednjih godina se bavi naučnim istraživanjima u oblasti održivog kulturnog razvoja. Proputovala je veliki deo sveta, najčešće sama ali i sa zanimljivim saputnicima. Živi i radi tamo gde je put povede i vetar ponese.[/su_box]