Screen Shot 2014 10 10 at 14.36.21

“Priča o drugom životu” – Beograd 1944.

U okviru programa obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u utorak, 14. oktobra u 13 časova na Savskom šetalištu na Kalemegdanu biće otvorena izložba “Priča o drugom životu”, koju je realizovalo Javno preduzeće “Beogradska tvrđava”, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Beograda.

Autori izložbe izabrali su jedinstven put u predstavljanju događaja iz oktobra 1944. “Priča o drugom životu” nije priča o ofanzivama, operativnim planovima i vojnim jedinicama. “Priča o drugom životu” je priča o čoveku; o ljudima koji su bili svedoci i učesnici velikog istorijskog događaja, o životu, nadi i iščekivanju slobode.

Kompleksna tema o kojoj su mnogi istoričari, teoretičari i umetnici već mnogo toga rekli, obrađena je kroz sudbine svedoka i učesnika ovih turbulentnih vremena; priče ljudi koji su dane provodili u iščekivanju slobode, kao i manje poznate priče o vojnicima i tragovima koje su ostavili u Beogradu. Jedna od takvih priča je i zanimljiva priča o kavkaskom orahu na Avali, kojoj u prethodnom periodu nije posvećivana i pridavana posebna pažnja.

U realizaciju izložbe učestvovale su i druge relevantne ustanove koje se bave proučavanjem ove tematike (Centar za istočnoevropske studije Miroslav Jovanović Filozofskog fakulteta u Beogradu, Institut za savremenu istoriju, Vojni muzej). Takođe, korišćene su i fotografije iz ličnih kolekcija građana, koje su ustupljene Javnom preduzeću “Beogradska tvrđava” po objavljivanju javnog poziva za saradnju, a koje su doprinele sagledavanju ovog perioda iz jednog drugačijeg ugla.