Screen Shot 2016 06 16 at 15.57.33

Žoao Garsije u Francuskom institutu

Otvaranje izložbe francusko-portugalskog fotografa Žoaoa Garsije, nakon koje će biti priređen susret sa umetnikom i sa Darkom Stanimirovićem iz kolektiva Belgrade Raw, biće upriličeno u petak, 17. juna od 19h u Francuskom institutu.

Do kraja vidokruga, fotografija Žoao Garsije poziva pogled u šetnju po horizontu čovečanstva. Ona je tu da iznova ispuni slikama naše misli i da ponovo dâ fotografskom trenutku onu izvornu emulziju.

Nakon završenih studija novinarstva u Portugalu i fakulteta lepih umetnosti u Španiji, njegovo iskustvo kao fotograf, dizajner i snimatelj ga je navelo da radi sa nekoliko umetnika i institucija u Portugalu i inostranstvu (Španija, Čile…).

Živi u Francuskoj od 2006. godine. Nastavio je saradnju sa umetnicima i institucijama mnogih zemalja (Francuska, Japan, Novi Zeland, Nova Kaledonija, Alžir, Srbija …).

Svoj rad usmerava kroz grafički i dizajn studio Antichambre. Gostujući je predavač na Univerzitetu La Rochelle.

Autor je nekoliko samostalnih izložbi od 1999. godine. (Centro Cultural de Belém – Lisabon; Centro Português de Fotografia – Porto; Machikaneyama Museum – Osaka; Dejima Museum – Nagasaki; Centre Culturel Tjibaou – Noumea; Carré Amelot – La Rochelle…).

Fotografija je sada alatka koju koristi kako bi eksperimentisao snagom slike za ispitivanje čudne lepote svakodnevnog života.