Marina Marković TO PLEASE TO SERVE TO OBEY

Četiri laureata Nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković u galeriji Haos

Marina Marinković TO PLEASE TO SERVE TO OBEY

Kako prošle kalendarske godine nije bilo dodele ove nagrade, zbog pandemije, u aprilu ove godine žiri u sastavu: akademik Dušan Otašević, prof. Mrdjan Bajić, istoričarke umetnosti Borka Božović i Ana Ereš, kao i Vuk Vidor u ime porodice Veličković, odlučio je da odabere četiri mlada umetnika. Prvu nagradu je ponela Marina Marković, II nagradu dele: Kristina Pirković i Milica Lazarević, a III nagrada je pripala Nebojši Yamasaki Vukeliću.

Predgovor u katalogu za ovu izložbu je napisala Ljiljana Ćinkul,  uz pomoć samih laureata, i ona lepo na jednom mestu kaže:

“… Veličković je bio čovek misije koji je verovao u moć energije mladosti bitne za egzistenciju pokretačkih/prevratničkih ideja koje se rađaju u istoriografskom kosmosu crteža; najosetljiviji likovni medij, inkubator kreativnog habitusa, humusna hrana profilisane personalnosti… Svi nagrađeni autori su u svojim oblastima već zapaženi, aktivni su na likovnoj sceni, a nagrada na ovom uglednom konkursu samo ističe njihov stvaralački značaj i veru u budućnost umetničke egzistencije mladosti”.

Milica Lazarević Zidna instalacija 2021.
Milica Lazarević, Zidna instalacija

Ovo je dvanaesta po redu dodela nagrade koja nosi ime našeg uglednog akademika Vladimira Veličkovića, čiju sveobuhvatnu retrospektivu u ovom ternutku u MSU može da vidi publika sve do kraja januara.

Kristina Pirković Vartolomejska noć I kombinovana tehnika na papiru 170x125 cm 2021.
Kristina Pirković, Vartolomejska noć, kombinovana tehnika

Nagradu za crtež je osnovala Galerija Haos zajedno sa Fondacijom Vladimir Veličković kao podršku mladim stvaraocima koji se bave ovom likovnom disciplinom. Od ove godine ova manifestacija se organizuje uz podršku i  pod pokroviteljstvom SANU.

Nebojša Yamasaki Vukelić Zgrada na poklon II
Nebojša Yamasaki Vukelić

Izložbu ovih laureata u Galeriji Haos, u ime SANU i žirija, će trajati do 21. januara 2022.