more input robots

Sto i jedan minijaturni robot

Minijaturni roboti “More Input – Robots” bili su izloženi na jednodnevoj izložbi prošlog petka, 19. aprila u Narodnom muzeju Pančevo. Nastali kao vid kreativne reciklaže – apsajklinga, robotići Maje Kozomore izazvali su oduševljenje posetilaca. Postavku je činilo sto mini-robota, ali je pažljivo oko posmatrača moglo da primeti i još jednog, takozvanog Eddie The Robota kojeg je autorka nosila u vidu broša.

maja kozomora more input

Kada je Maja Kozomora, inžinjer elektronskog poslovanja iz Pančeva, napravila svog prvog robotića, sada već čuvenog Eddie The Robota, od materijala iz radionice svog oca polako je počeo da se rađa jedan poseban svet More Input robota. Eddie The Robot, robot-broš koji je autorka nosila na izložbi, postao je “zaštitno lice” svih kasnije nastalih robotića.

more input robots video

Od avgusta 2011. godine, pa do momenta izložbe prošlog petka, 19. aprila u Narodnom muzeju Pančevo, Maja Kozomora je napravila, uz tehničku podršku svog oca Dragana Kozomore, preko sto mini-robota. Roboti su veličine od 2 do 8 cm, a svaki od njih je sastavljen od 20 do preko 40 delova.

Interesatno je da je Majin otac oduvek voleo preciznu mehaniku, pa je još daleke 1990. godine napravio do tada najmanjeg Kviska, maskotu čuvenog kviza Kviskoteka. Kao primer njegovog filigranskog rada na izložbi je, među robotićima,  bio i minjaturni top od 8 mm, čije đule bi bilo veličine kuglice iz hemijske olovke.

maja i dragan kozomora

Oduvek sam imala sjajan odnos sa mojima. Tako da su na robotići samo još više zbližili i ulepšali već postojeću dobru vezu. Od kad pravimo robotiće, ostvaren je lep san zajedničke saradnje, borbe i zadovoljstva.” – rekla je Maja o zajedničkoj ljubavi i energiji koju deli sa svojim roditeljima na projektu More Input – Robots.

Čudesni likove More Input – Robots nastaju prema Majinoj mašti. Inspiraciju za robote autorka dobija tako što sakupi deliće raznih šrafova, matica, zupčanika i opruga u očevoj radionici, i na osnovu tih delova dalje pravi skicu budućeg robotića.

Ono što nikog ne ostavlja ravnodušnim jeste karakter malih robota. Jednostavo su neodoljivi, posebni i možemo slobodna da kažemo, šarmantni.

U okviru izložbe More Input – Robots najavljena je i licitacija robotića koja će biti održana 6. maja sa početkom u 10h na zvaničnoj FB stranici More Input -Robots. Ne propustite priliku da, kako to autorka kaže, udomite svog omiljenog unikatnog robotića.

Maja priprema i video rad, kratki stop-kadar animirani film o jednom danu u svetu njenih robotića. U filmu će se pojaviti svaki od njih. Možete da pogledate trejler koji će vam nagovestiti ono što nas očekuje, najverovatnije, krajem maja:

[info]Naredna izložba More Input – Robots biće održana već sledeće subote, 27. aprila u Baru Frida (Zmaj Jovina 5) u Novom Sadu.[/info]