Dragan Wende 2

Dragan Wende i Jugoslavija

Izuzetna ostvarenja mladih autora otvoriće ovogodišnji festival Beldocs u petak, 26. aprila u Sava centru. Dva, zanatski i narativno, veoma različita filma spaja jedna zajednička emocija, Jugo-nostalgija. Filmovi Dragan Wende i Jugoslavija dva su dokumentarca koja i te kako vredi pogledati, a evo i zašto.

Egzotična i tragikomična priča o nekadašnjem kralju noćnog života Zapadnog Berlina, Srbinu Draganu, pored portreta njega kao glavnog aktera, oslikava nam i jedno istorijski značajno razdoblje – život za vreme i nakon pada Berlinskog zida, kao i “snalažljivost” Jugo-emigranata nekad i sad. Film Dragan Wende nastao je u saradnji troje autora Lene Müller, Dragana Von Petrovica i Vuka Petroviča. Ceo film još zanimljivijim čini činjenica da je glavni junak Dragan Wende ujak reditelja i snimatelja Vuka Petroviča, koji se i sam pojavljuje u dokumentarcu.

Duhoviti dijalozi, svojstveni našem mentalitetu, doprinose posebnom humorističnom doživljaju filma, koji je ustvari prikaz značajnih promena u ne tako dalekoj prošlosti i slika jednog društvenog sloja koji je za mnoge od nas sasvim egzotičan. Film Dragan Wende prikazuje kako su Jugo-emigranti uživali u blagodetima koje im je donosio crveni pasoš u vreme Berlinskog zida, ali i o njihovom finansijskom sunovratu nakon njegovog pada.

Interesanto je, kako su autori filma rekli, da ovaj film ima najbollji prijem kod nemačke publike. Razlog tome je, kako objašnjavaju, to što je ovo jedan od retkih filmova koji govori o gubitnicima iz Zapadnog Berlina, ali i zato što se u njemu pojavljuje ikona noćnog života Rolf Eden, takozvani nemački Hju Hefner.

Autori su za ovaj film dobili podršku od oko osam evropskih televizija na kojima će biti i emitovan.

Popivoda_film still 02

Film Jugoslavija – kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo nastao je kao magistarski rad autorke Marte Popivode. Dokumentarac je kompletno urađen od arhivskog materijala i prikazuje period Jugoslavije od njenog nastanka i procveta do njenog nestanka – od 1945. do 2000. godine.

Autorka Marta Popivoda i montažerka Nataša Damjanović bile su poslednja generacija pionira, pa se može reći da je film veoma ličan jer počinje pionirskom zakletvom.

U ovo filmu Marta analizira izvođenje ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa koji predstavljaju kolektivno delovanje pojedinaca i koje kao takvo s vremenom nagoveštava pojavu raspada Jugoslavije i savremeni individualizam.

U ovom filmu ćete videti ono što su mnogi od nas gledali, ali nisu videli.

Film Jugoslavija biće prikazan od 19:30h, a film Dragan Wende od 21h u petak, 26. aprila u Sava centru.