Illusions 4 Biserka Petrovic 100x100cm acrylic on canvas 2018

Finissage Iluzija Biserke Petrović

U subotu 17. novembra, u 11 časova, u Galeriji SULUJ, (Terazije 26, 2. sprat), zatvaraju se “Iluzije”, Biserke Petrović, uz vođenje kroz izložbu i proces nastanka ovih dela.

Umetnica će kroz dijalog sa posetiocima razgovarati o psihologiji i umetnosti, iluzijama, njihovom značenju, nastanku, razlozima, manifestacijama u svakodnevnom životu i odjecima na njenim slikarskim platnima; komponovanju i dekomponovanju stvarnosti u ljudskoj psihi kao i kroz stvaralačke medije.

“Svetlost se ne bi mogla opaziti bez postojanja tame, dobro bez lošeg (uslovno rečeno), crno bez belog, tako da u svim stvarima  vidim egzistenciju kontrasta koji se međusobno nadopunjuju, postojeći istovremeno i služeći jedan drugom za definisanje i otelotvorenje. Mada, jasne granice među njima ne postoje. Iz jednog ugla gledanja ili tačke posmatranja stvari izgledaju potpuno drugačije nego iz drugog. A svako ljudsko biće je u stvari jedan od bezbrojnih uglova posmatranja. Ne postoje ni dva para očiju koji sve vide na isti način.

Posle dužeg vremena, vraćam se crtežu i slici u celovitosti (u bukvalnom smislu), bez cepanja na delove i prekrivanja, trudeći se da ideju iskažem potpuno narativno.

Ovi radovi iskazuju težnju da ukažem na preplitanje potpuno oprečnih emocija i stavova u istom ljudskom biću, a u zavisnosti od preživljenih iskustava i pređenog životnog puta. Razmišljanja se menjaju s promenama koje proticanje vremena (tačnije proživljenih događaja), neumitno izaziva.

Svaka od slika može se posmatrati pojedinačno, ali u redosledu koji sam dala formiraju jednu celovitu priču.

Četiri aktera ovih scena su iste osobe posle nekoliko decenija traganja. Dakle dva muška lika su jedan te isti čovek kao mlad i kao stariji, što je slučaj i sa dve ženske osobe. Naravno, to je moja zamisao,  podrazumeva se da ostavljam posmatraču slobodu različitih tumačenja.”   (iz teksta autorke)