Screen Shot 2018 11 18 at 14.08.18

Za multimediju na dlanu – BenQ PD2500Q monitor

Kompanija BenQ slovi za vodećeg proizvođača svih vrsta monitora na planeti, ali i za ime koje tesno sarađuje sa većinom velikih proizvođača istih, što na nivou kreiranja finalanih proizvoda, što na razvoju novih tehnoloških inovacija. Monitor oznake PD2500Q predstavlja ultimativni monitor klase od 25 inča. Njegovo glavno oružje krije se u posebnoj vrsti IPS panela koja donosi do sada najverniju reprodukciju boja, ali i u brojnim tehnološkim inovacijama, zahvaljujućim kojima u ovom momentu nema pravog konkurenta na tržištu. Superiornost ovog monitora potvrđuju i brojni testovi, od kojih je svakako najzanimljiviji Altona test koji pokazuje zasićenost bojama, reproduktivnost pigmenata i detaljnost. Međutim, pre nego se posvetimo test priči o ovom monitoru da pogledamo koje su njegove ključne karakteristike.

BenQ je sa ovim monitorom u vizuelnom pogledu otišao daleko ispred svih svojih rešenja. Jednostavne linije svakako dominiraju PD2500Q monitorom, a tu je i odlično rešeno postolje koje je stabilno na svim vrstama površina/podloga. Sa druge strane kvalitet izrade je apsolutno iznad proseka, čak je toliko iznad rešenja iz ove klase da se to odmah oseti po otvaranju monitora i postavljanju na radni sto. Proizvođač je svakom detalju posvetio maksimalnu pažnju u izradi, a ponajviše finišu koji je jedinstven za klasu u kojoj se nalazi ovaj monitor. Dobra stvar kod PD2500Q monitora jeste ta da mu je postolje podesivo po visini, ali i po tome što ima fin nagib kojim korisnik može sebi da lepo pozicionira displej.

Kao što je već napomenuto monitor je baziran na IPS panelu poslednje generacije kome je operativna rezolucija 2560×1440 piksela. Reč je o panelu koji se pokazao najboljim za rad u grafičkim, CAD, foto i video editing programima, ali i generalno u radu sa multimedijom. Istina, odziv tečnih kristala (4ms GtG) na ovom monitoru nije previše reprezentativan (može to i bolje malo), ali svi IPS paneli generalno imaju taj problem/nedostatak koji se nekako anulira kroz savršenu sliku i besprekornu reprodukciju boja. Uglovi vidljivosti kod ovog monitora postavljeni su na 178/178 stepeni, dok je nativni (prirodni) kontrast 1000:1, a dinamički 20M:1. Povezivost mu je još jedna od jačih strana, kao i relativno mala potrošnja energije zbog koje je svrstan u Eco kategoriju monitora.

I fizički i hardverski PD2500Q monitor ide bar dva koraka ispred konkurentskih rešenja i to je jasno kao dan, međutim ono što njega podiže na najviši mogući nivo jeste kvalitet slike koji daje. Malo je reći da je reprodukcija boja vrhunska – savršena je, sa druge strane detaljnost je toliko dobra da je par novih testova za monitore istom dalo jako visoke ocene na ovom polju i prosto ga lansiralo u orbitu među najbolje monitore koji se nalaze na tržištu. Vidljivost po uglovima mu je još jedan argument plus, posebno ako se uzme u obzir da je PD2500Q monitor maksimalno optimizovan da u svakom delu svog displeja besprekorno prikaže sliku i na taj način korisniku donose jedno novo vizuelno iskustvo. U bukvalnom prevodu – slike je čista desetka!

Kao predstavnik više klase PD2500Q monitor u svakom pogledu ispunjava zahteve najzahtevnijih korisnika, nudeći im sliku besprekornog kvaliteta, odlične reprodukcije pigmenata i zavidne detaljnosti. Istina i od njega ima boljih, ali i dosta skupljih rešenja, pa ako se i iz tog ugla posmatraju stvari onda se dolazi do zaključka da je on Best Buy kupovina (bar u ovom trenutku) u svojoj klasi. Realno gledano PD2500Q monitor je top rešenje za sve kojima je potreban ozbiljan monitor za prelom grafike, rad sa fotografijama, multimedijom ili video sadržajima. Sve druge poslove obavlja besprekorno (surfing internetom, rad sa office paketima, 3D objektima…). Svakako je naša najtoplija preporuka.

Cena (sa PDV-om): 43.899,00 dinara