OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izložba “ROCK MOMENTI”

Izložba “ROCK MOMENTI”, Anamarije Vartabedijan i Stanislava Milojkovića, biće otvorena u Galeriji “Stara kapetanija” u Zemunu, u sredu, 21.juna u 20 časova. Na izložbi koja traje do 2. jula 2017, autori će predstaviti 50 najnovijih koncertnih rok fotografija velikog formata, nastalih u protekle dve godine. Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković ovom izložbom proslavljaju deset godina svoje zajedničke izlagačke aktivnosti. Na izložbi će se naći najnovije rok fotografije koje su nastale u protekle dve koncertne godine.

Rokenrol je najveća kulturna i društvena revolucija koja se širila od pedesetih godina dvadesetog veka. Rokenrol je pružio slobodu, drugačiji model ponašanja, razmišljanja i postavio određene ideale. Prevazišao je sve granice, predrasude i ušao u savremene tokove kulture i društva.

Zaista voleti rokenrol i živeti za trenutak kada će se zvuk materijalizovati i energično osvojiti atmosferu ispred bine − to je suština koncertne rokenrol fotografije. Snaga i energija koji isijavaju iz nastupa različitih muzičara i iz živog i neukrotivog rokenrol zvuka, svakako su ona pokretačka sila koja nas dvoje zakuca ispred bine i dovodi do poistovećivanja, prepoznavanja i disanja u istom ritmu i zanosu sa samim izvođačem. U magiji zvuka i čaroliji autentične atmosfere fotograf kao medij bi trebalo da kroz sliku zabeleži sve to: moć nad moćima, snagu, energiju, zanos, bes, ljubav, osetljivost, istančanost duha, atmosferu, osvetljenje, zvuk, dah i iznad svega povezanost publike sa izvođačem. Rokenrol fotografija zahteva posvećenost i upornost, prisutnost i življenje svakim delićem svoga bića sa tim datim trenutkom u kome se nalaziš. Samo tada fotografija može da prenese upravo to što oko vidi i to što čovek oseća.

Koncertna rok fotografija je naš način na koji beležimo i tumačimo drugačiji pogled na svet, unoseći u nju svoj doživljaj, osećajnost i deo svoje duše. To je naša mogućnost za samoizražavanje i upućenost ka svetu, a u isto vreme je i autentična prezentacija događaja, stvarnih pojava, portreta, snažnih ličnosti i identiteta, kao i širokog raspona različitosti. Koncertne fotografije su zapisi dragocenih trenutaka nama vidljivog sveta nastale metodom naturalističke dokumentacije: nenamešteni, nerežirani, snimljeni u datim okolnostima i pod datim osvetljenjem.

Svojim dokumentarno-umetničkim radom i desetogodišnjom zajedničkom izlagačkom aktivnošću želimo da skrenemo pažnju na rokenrol kao jedinstvenu i prezentnu kulturnu i društvenu pojavu. Nastojeći da spojimo sliku i posmatrača, dozivamo prepoznavanje i osećanje prisutnosti kod svoje publike pred trajno zabeleženim momentom autentičnog muzičkog izvođenja. Takođe, svojom kontinuiranom izložbenom aktivnošću dokazujemo da koncertna rok fotografija može da pronađe svoje mesto kao izloženo umetničko delo u institucijama kulture, galerijama i muzejima.