50

Izložba Apple

U četvrtak, 26. februara u 19 časova, u Kući kralja Petra Prvog, biće otvorena samostalna izložba “Apple”, Ksenije Kovačević, akademske umetnice iz Subotice.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 5. marta, svakog dana, osim nedeljom, od 12 do 18 časova. Ulaz slobodan.

Kao prateći programi u toku trajanja izložbe, u petak, 27. februara 2015, od 17 do 18 i od 18 do 19h, biće organizovane besplatne likovne radionice na kojima će se umetnica zajedno sa decom baviti temom komunikacije simbolima.

“Kombinovanje dekorativnih likovnih tipova i savremene društvene poruke/upozorenja Ksenija nastavlja u ciklusu “Apple”. Svedeni grafički znak globalno poznatih firmi Ksenija uklapa u jedan lokalni, zavičajni izraz osećanja za lepo stvarajući uslove za ono što Naomi Klajn naziva „unakrsna promocija sinergetskih firmi“, jedan naročiti tip kobrendiranja „globalnog“ i „lokalnog“, čitljivog u raznim/različitim likovnim i kulturnopolitičkim matricama. U novijim svojim radovima, Ksenija ove namere dopunjuje umetanjem „brendiranih“ natpisa, popularnih izjava iz domaćeg filma. Oni, takođe, zauzimaju mesto opšteprihvaćenog koda, reklamnog slogana koji „prodaje stvar“.