geniale dilletanten izlozba 1400x1080 2

Genijalni dilenatni u okviru festivala Dev9t

Izložba GENIALE DILLETANTEN (Genijalni dilenatni), u okviru festivala Dev9t, Stara Ciglana, Slanački put 26, biće održana od 9. do 17. juna 2017. godine. Realizator je  Goethe-Institut, a ideju i koncept osmislili su Matilde Ve i Leonard Emerling, dok je kustostkinja Matilde Ve. Otvaranje izložbe je u petak, 9. juna u 20h, i prati je bogat program.

Putujuća izložba Goethe-Instituta Geniale Dilletanten predstavlja umetničku scenu u podeljenoj Nemačkoj početkom 80-ih godina, nudeći uvid u raznolikost mreža i istovremeni preokret u umetnosti, filmu, modi i dizajnu. Izložba se sastoji od specijalno produciranog intervjua-filma, videa i fotografskih materijala, zvučnih zapisa, časopisa, plakata ali i drugih eksponata koji na najkompleksniji način do sada dokumentuju scenu nemačke supkulture 80-ih godina. Izložba se realizuje u okviru 3. izdanja festivala Dev9t „Svetlost i senke“, u Staroj ciglani u Beogradu.

Geniale Dilletanten je namerno pogrešno napisan naziv koncerta održanog 1981. godine u berlinskom Tempodromu, koji je postao sinonim za kratku eru umetničkog procvata u Nemačkoj. Pojačana kulturna aktivnost ovog perioda izuzetno se razvijala u i oko umetničkih škola i bila je obeležena međužanrovskim eksperimentisanjem i upotrebom novih elektronskih uređaja. Osnivanje diskografskih kuća, časopisa, galerija i klubova, kao i mnoštvo nezavisnih produkcija ploča, kaseta i koncerata ukazuje na vreme pojačanog samoorganizovanja i do-it-yourself pristupa.

Izložba prezentuje rad 7 bendova, različitih umetnika, filmskih stvaralaca i dizajnera iz najinspirativnijih gradova i regija Zapadne i Istočne Nemačke koji su svojim glasnim protestom i provokacijama uticali da nemačka alternativna umetnička scena dobije i međunarodnu pažnju i priznanje.

Na izložbi je, između ostalog, predstavljen bend Einstürzende Neubauten – projekat koji je istraživao granice između muzike i buke uz upotrebu instrumenata napravljenih od metalnog otpada i upotrebnih predmeta. Bend Die Tödliche Doris eksperimentiše sa različitim umetničkim formama poput muzike, filma, fotografije, objektne umetnosti
i slikarstva. Bend Der Plan, nastao iz umetničke galerije, nastupao je u nadrealnim kostimima, sa ironično-sarkastičnim tekstovima pesama. Bend Freiwillige Selbstkontrolle (F.S.K.) osnovali su članovi redakcije andergraund časopisa Mode & Verzweiflung (Moda i očaj) koji je imao fokus na disparitetu kultura i odbijao ideju autentičnosti. Jedan od njihovih najpoznatijih slogana bio je „Danas disko, sutra prevrat, prekosutra izlet. To nazivamo dobrovoljnom autocenzurom.“ (1980). Muzika benda Palais Schaumburg dobila je svoj posebni karakter kombinacijom sintisajzera i semplera, dopunjenom trubama i bizarnim atonalnim vokalima koji recituju. Bez obzira na otežane uslove, umetnici i muzičari iz Istočnog Berlina angažuju se u avangardnom bend projektu Ornament und Verbrechen, koji je bio pod uticajem džeza, industrijske i elektronske muzike. Zapadnonemački duo Deutsch-Amerikanische Freundschaft (D.A.F.) kombinovao je provokativne tekstove sa jakim bubnjarskim ritmovima, uz dodatak efekata sintisajzera i pozorišnog šoua koji je bio između ekstaze i nereda.

Izložba se sastoji i iz programa kratkih filmova koje je priredio Florian Vist. Ovaj filmski program čini šest eksperimentalnih kratkih filmova koji nude uvid u široko polje umetničkog rada sa formatom Super 8 i videom u podeljenoj Nemačkoj 80-ih godina.

Izložbu prati bogat prateći program:

U petak, 9. juna od 23h u okviru programa Dis-patch Throwback u klubu Drugstore nastupiće Kreideler, post-kraut sastav iz Diseldorfa, i to samo nekoliko nedelja nakon objavljivanja novog albuma European Song. Njima će se pridružiti lokalni muzičari i producenti koji su na različite načine doprineli aktivnostima Dispatch festivala tokom proteklih godina.

U nedelju 11. juna u 20h biće upriličen razgovor sa Kojom, liderom legendarnog beogradskog post-pank sastava Disciplin A Kitschme, i Schorschom Kamerunom, frontmenom politički angažovanog kultnog benda iz Hamburga Die Goldenen Zitronen. Poslednjih godina Schorsch je aktivan i kao reditelj postavljajući komade u pozorištima širom Nemačke, Austrije i Švajcarske. Koja svoju revolucionarnu muzičku misiju nikada nije prekidao, pa je tako, konstantno pretičući vreme u kojem jeste, između ostalog preduhitrio i žanr drum and bass, i to u samom Londonu.

Razgovor će moderirati Branko Rosić. Nakon razgovora, Koja i Schorsch će imati svoje DJ setove koji će biti daleko od nostalgije, a decibeli koji će poteći iz membrana zvučnih kutija pokazaće da bunt iz osamdesetih nema nameru da se konzervira i poslužuje kao eksponat bolje prošlosti, već da ima svoju aktuelnost i danas.

Takođe, u četvrtak 15. juna publika će imati priliku da pogleda dva filma:

U 21h film Keine Atempause Düsseldorf, der Ratinger Hof und die neue Musik, reditelja Olivera Švabea koji ovim povodom dolazi u Beograd. U pitanju je dokumentarac koji objedinjuje brojne do sada neobjavljene arhivske snimke, muziku i intervjue o „zvuku“ Diseldorfa koji i dan danas ima ogroman uticaj na nemačku muzičku scenu. Nakon filma sledi razgovor sa rediteljem filma koji će moderirati Stefan Arsenijević.

U 21h biće prikazan film B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989, dokumentarac o muzici, umetnosti i haosu u Zapadnom Berlinu.