fbpx

Dan otvorenih vrata u Salonu MSUB

Dan otvorenih vrata u Salonu MSUB je petak, 24. maj (12-20h), kada će kustos izložbe “Andreja Kulunčić: index.žene”  dr Zoran Erić odgovarati na pitanja o izložbi. Izložba će biti otvorena do 2. juna.

Andreja Kulunčić, jedna od najprisutnijih hrvatskih umetnica na međunarodnoj sceni, razvila je specifičnu istraživačku metodologiju rada u domenu vizuelnih umetnosti fokusirajući se na neuralgične tačke različitih društava i njihove goruće probleme. Njeni radovi podrazumevaju procese saradnje i zajedničkog kreiranja rada sa uspostavljenim mrežama profesionalaca različitih profila (sociolozi, filozofi, naučnici, dizajneri i marketinški stručnjaci). Radovi često zahtevaju i aktivno uključivanje publike koja je pozvana da ih “dovrši”.

 Umetnička taktika delovanja takođe prisvaja metode advertajzinga i ubacivanje rada u medijski prostor (bilbord i city-light plakati, novinski oglasi, radijski džinglovi) čime se proizvodi svojevrsna društvena laboratorija. Umetnica na taj način deluje istovremeno i unutar i izvan umetničkog sveta, koristeći galerijski prostor i institucionalni umetnički okvir samo kao jedno od mogućih područja za aktivno promišljanje društvenih odnosa i praksi.

U centralnom projektu izložbe index.žene, koji je posle Spilta i Napulja proizveden i za beogradski kontekst, umetnica primenjuje viralne strategije tako što se služi popularnim obrascima svake kampanje kao što su posteri u urbanom okruženju (city lights), anonimni telefonski intervjui, itd. da bi se obratila određenoj ciljnoj grupi i skenirala reakcije žena na anketu. Takav metod ona koristi s namerom da analizira motivaciju žena da definišu i razviju svesnost o svojim individualnim ulogama u porodici kao i u širem društvenom kontekstu. Potreba da se bavi pitanjima rodne ravnopravnosti, nasilja u porodici, i ulogom žena u društvu, od velike je važnosti i u kontekstu Srbije gde mnogi stereotipovi o ovim pitanjima još uvek preovlađuju u javnoj sferi. Jedan od potencijalnih problema se vidi i u oklevanju žena da javno govore o svojim pozicijama na poslu, u kući, u javnosti.

Ideja projekta je, takođe, da se ”izađe iz prostora galerije” s ciljem da se komunicira sa što širom publikom. To je svojstveno umetničkoj strategiji Andreje Kulunčić i stvara novu percepciju uloge umetnika koji ukazuje na važne društvene probleme.