Kićenje i Zmijanjski vez

Gostovanje izložbi “Kićenje – simbol i spona između ruralnog i urbanog kostima” i “Zmijanjski vez – svjetsko kulturno nasljeđe”Muzeja Republike Srpske u Etnografskom muzeju u Beogradu predstavlja realizovanje potpisanog Protokola o saradnji između ova dva muzeja. Izložbe će biti otvorenen u četvrtak, 22. oktobra u 19h.

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa orginalnim eksponatima zmijanjskog veza izrađenim krajem XIX veka a nabavljeni za muzej 30 ih godina XX veka. Pored muzejskih eksponata na izložbi će biti prezentovani radovi dece iz škola zmijanjskog veza koje su organizovane na Zmijanju, dvodimenzionalni predmeti (fotografije) na kojima su predstavljeni pripadnici lokalne zajednice koji danas u XXI veku rade baštine i štite zmijanjski vez.

Drugom izložbom “Kićenje-simbol i spona između ruralnog i urbanog kostima” Muzej Republike Srpske prezentuje jedan mali ali na specifičan način najatraktivniji deo etnološkog blaga Muzeja Republike Srpske.

Autor izložbe je muzejski savetnik etnolog Danijela Đukanović. Konzervaciju predmeta za izložbu je pripremila konzervator za tekstil Dragana Radoja. Dizajn izložbe je uradila viši muzejski tehničar Ljiljana Korać.