Sloboda na dah II copy

U Parizu izlaže slikarka Ivana Živić

Izložba „Somniat libertas“ u pariskoj Galeriji Boris

U zaključanom Parizu, gde trenutno rade samo prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe, jedna galerija se odvažila da otključa svoje vrata posetiocima, i predstavi slike, 17 ulja na platnu, srpske renomirane umetnice mlađe generacije Ivane Živić. Izložba u Galeriji Boris može da se obiđe uz zakazivanje. Umesto uobičajenih par nedelja koliko bi trajala u normalnim okolnostima, izložba će trajati četri meseca u nadi da će dočekati ukidanje rigoroznih mera.

Modro Plavo

Ideja vodilja umetnice jeste san o slobodi. Njene slike vrište sve unutrašnje glasove duše, sve misli koje ostaju neizrečene, sve utiske koji se rađaju u nama pri susretu sa novim mestima, novim ljudima i novim iskustvima. Ivana Živić kroz motiv žene, kojoj se najčešće lik ne vidi ili samo nazire, simbolično predstavlja metaforu nas samih, deteta u nama i naših snova. Žena koja dominira slikarskim platnom nema ime, nema adresu; ona je metafora svih nas. Ona lebdi u prostoru koji je ispunjen vodom; ona ne pliva, ona ne tone. Ona je nošena emocijama i željama, utiscima koji se u njoj rode pri dodiru sa prostorom u kome se nalazi. Nju oblikuju snovi, želje i najčistije emocije ljudske duše “– iz teksta koji je za katalog „Somniat libertas“ napisala istoričarka umetnosti Ljubica Radovanović

Prema rečima istoričarke umetnosti Slavice Obradinović, slikarka znalački obrađuje prelamanje svetlosti koje se dešava prilikom dodira sa vodom, tako da se kroz njene slike naslućuju vizuelne forme kaleodoskopa. Igra svetlosti i senke i vešto baratanje različitim uglovima sagledavanja i perspektive doprinose dinamici slike. Detaljno i dobro osmišljene scene ispod vode umetnica sama fotografiše i naknadno uklapa u reprezentativne realne enterijere kao što su: kripta hrama Sv. Save u Beogradu, salon dvorca Špicer u Beočinu, džamija u Isfahanu u Iranu. Кao slikar Ivana Živić je ostala verna štafelajnoj slici, na kojoj dominira intenzivan kolorit. Boju nanosi u širokim potezima pokrivajući veće površine i na taj način gradi sliku gde preovladava širok spektar plave i zelene uz koje postavlja crvenu, žutu, zlatnu i ostale čiste i intenzivne boje spektra. Pozicionirajnjem određenog tona u prvi plan umetnica naglašava emociju slike i određuje tok misli posmatrača, Ivana Živić je ugradila sopstveno biće u svoje stvaralaštvo, slike duboko promišlja i posvećena je njihovom izvođenju. ističe gospođa Obradimović 

Živićeva je diplomirala je slikarstvo 2004. godine na Fakultetu Likovne Umetnosti u Beogradu, odsek za slikarstvo, gde je i magistrirala dve godine kasnije. Od 2006. je stalna članica Udruženja Likovnih Umetnika Srbije (ULUS), od kada je prisutna na 22 samostalne i preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je nagrade za crtež Salona lepih umetnosti Francuske (Salon des Beaux Arts 2019), nagrade iz crtačkog fonda Vladimir Veličković (2016), Prve nagrade Rotari Kluba (2014), nagrade za produkciju rada iz fondacije Dimitrije Bašičević Mangelos (2012), kao i Diplome za crtež sa Drugog Bijenala crteža u Pančevu (2009). Izlagala je na Nord Art-u (2017 i 2016), kao i na  The Other Art Fair-u partnerstvu sa Saatchi Online galerijom u Londonu (2019). 

Učestvovala je na  umetničkim rezidencijiama: Mesec srpske umetnosti u Arthab centru Abudabi, UAE (2018), GLOART centru u Lanakenu, Belgija (2015) i Cite Internationale des Arts Paris u Francuskoj (2009) Njeni radovi se nalaze u Wiener Städtische kolekciji savremene srpske umetnosti kao i u mnogobrojnim privatnim kolekcijama širom sveta.