Filozofski teatar

Veliko interesovanje za sve programe 53. Bitefa

Pedeset treće izdanje Bitefa, jednog od vodećih evropskih pozorišnih festivala, održaće se u Beogradu od 17. do 26. septembra. U okviru glavnog programa publika će moći da pogleda predstave iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Belgije, Švajcarske, Nemačke, Francuske, Brazila i Nigerije. U želji da festival učini što dostupnijim publici Bitef je organizovao čak trideset četiriizvođenja dvanaest predstava glavnog programa i brojne prateće programe i aktivnosti. Zbog velikog interesovanja javnosti za predstave, tim Bitefa poziva sve zainteresovane gledaoce da na vreme nabave svoje ulaznice.

Prateći program 53. Bitefa će ove godine sadržati različite tradicionalne i nove programske celine u okviru kojih će se realizovati pozorišne predstave, stručne tribine, promocije knjiga, koncerti, tematski razgovori i radionice. Ulaz za ogromnu većinu događaja pratećih programa je slobodan.

Nakon vrlo uspešnog Filozofskog teatra s pozorišnim rediteljem Oliverom Frljićem na prošlogodišnjem Bitefu, novi Filozofski teataru goste dovodi nemačkog pisca Normana Olera, autora svetskog bestselera o Trećem rajhu i narkoticima. Razgovor koji će Norman Oleri Srećko Horvatvoditi fokusiraće se na  sudbinu zajednice od fašizma do antifašizma, prateći rad ovog intrigantnog pisca koji je detaljno istražio šokantnu vezu između nacizma i narkotika. Filozofski teatarje na programu 19. septembrau 16 časova, u Bitef teatru. Pošto Bitef zastupa stav da filozofija ne može da bude besplatna, ulaznice za ovaj događaj će se prodavati po simboličnoj ceni od 300 dinara.

Obogaćujući program vrhunskim muzičkim događajima, Bitef 22. septembra u klubu Drugstoreu Beogradu organizuje koncert pod nazivom B Matinée. Radi se o nastupu gudačkog ansambla No Borders Orchestraobogaćenom udaraljkama i elektronikom.  Ovaj projekat objedinjuje savremenu klasičnu muziku i klupsku kulturu. Na programu če biti  nova dela pet najuzbudljivijih mladih kompozitora iz našeg regiona: Darije Andovske iz Skoplja, Drinora Zimberijaiz Prištine, Davora BranimiraVincea iz Zagreba, Danijela Žontara iz Sarajeva i Draška Adžićaiz Beograda. Posle koncerta će se organizovati razgovor sa autorima, nakon čega sledi žurka u okviru tradicionalnog festivalsko programa druženja i zabave After Ten. Ulaz na događaj čiji je kapacitet hiljadu gledalaca je slobodan.

Paralelno sa predstavama glavnog programa koje će se odvijati u Luci Beograd, na ovoj lokaciji će se, u organizaciji Bitefa i Cirkusfere, održati  i sedmo po redu izdanje festivala savremenog cirkusa Cirkobalkana. Tokom devet dana programa će biti prikazano sedam predstava, tri masterklasa za profesionalno usavršavanje, prezentacije, koncerti, performansi i okrugli stolovi. Program je osmišljen tako da  prikaže trenutnu različitost cirkuskog promišljanja umetnika iz regiona, ali i šire evropske cirkuske scene.

U želji da doprinese podizanju svesti svojih sugrađana o važnosti očuvanja životne sredine kroz prepoznavanje i suočavanje sa vlastitim smećem, Bitef će ove godine organizovati i veliku akciju sakupljanja otpada. U akciji će učestvovati članovi Bitef tima, poznate ličnosti i svi zainteresovani građani. Počev od 6. septembra, na Trgu Nikole Pašića će stajati kontejner u bojama ovogodišnjeg Bitefa u koji će svi građani moći da odlažu karton i plastiku. Sav prikupljeni otpad će biti iskorišćen u svrhe izvođenja predstave glavnog programa brazilske koreografkinjeLusijane Lare O mesu i betonu koja se,  zahvaljujući svom umetničkom izrazu, prisustvu golih tela na sceni, izrazitoj izvođačkoj energiji i kritičkom promišljanju stvarnosti, slobodno može nazvati „najbitefovskijim“ događajem pedeset trećeg Bitefa.