Nina Rajak; foto: Mirko Tabašević, LookerWeekly.com
Nina Rajak; foto: Mirko Tabašević

Modna dizajnerka Nina Rajak: “FIFA Svetsko prvenstvo 2022. ključni je momenat u mojoj karijeri”

Njoj se dogodilo ono o čemu mnogi od nas sanjaju. Jednog jutra, u sandučetu svoje elektronske pošte, ugledala je poruku iznenađenja, koja joj je proširila put ka svetskoj karijeri. Na poziv poznatog brenda Off-White, koji se nalazi čak ispred brendova Gucci i Balenciaga na svetskim listama najpoželjnijih, naša modna dizajnerka Nina Rajak iz Subotice, redizajnirala je fudbalski dres za FIFA Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022, u Kataru. 

Ninini dresovi, kao i modeli iz njene lične modne kolekcije „Ready-to-wear“, prikazani su tom prilikom na stadionu “Ras Abu Abud”, u okviru velikog modnog događaja „Qatar Fashion United by CR Runway”, u organizaciji čuvene francuske modne ličnosti Carine Roitfeld.

Prada, Saint Laurent, Versace, Dior, Burberry, Valentino, Giorgio Armani… takođe su učestvovali u ovom spektakularnom modnom događaju.

Inače, ovo nije bio prvi put da Nina sarađuje s velikim modnim imenom. Pre osnivanja svojih brendova „Nina Rajak Atelier“ i „Nina Rajak Bridal“, radila je za kompanije Hugo Boss, Frenkie Morello, Mandarina Duck i Zegna Sport…

Iako dizajnerka Rajak već neko vreme živi i radi u svom rodnom gradu u Vojvodini, tokom odrastanja, školovanja i karijere, promenila je nekoliko država. Ovaj put, poseban fokus stavljamo na njen odlazak u Katar na reviju i najnovije kreacije:

Vama se desilo ono o čemu mnogi kreativci sanjaju, a to je da se jedno jutro probude s mejlom u kome im se obraća veliko svetsko ime, jer želi s njima saradnju. Koliko je važna takva potvrda u radu, kao što je u Vašem slučaju bio poziv da redizajnirate dres za FIFA Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022, u Kataru?

Zaista je bilo nestvarno, i moram da priznam da do samog kraja, dok nisam izašla na tu spektakularnu binu s našim modelom i zastavom, nisam u potpunosti bila svesna šta se zapravo dešava i kakav značaj ima. Za nekoga kome je modni dizajn ne samo posao, već pre svega ljubav i život, ovakvo priznanje je ogromna potvrda. Naročito nakon decenije rada. Tako da i dalje taj osećaj ponosa, sreće i ushićenja nosim u sebi kao najveću motivaciju za dalje. Ne prestajem da verujem da je ovo samo početak i da nas čeka nešto još veće u budućnosti.

Šta je za Vas u kreativnom smislu predstavljao taj poziv da redizajnirate dres za FIFA Svetsko prvenstvo, i saradnja s brendom Off-White?

Poziv da predstavljam Srbiju u Kataru na najvećoj modnoj manifestaciji, koju je organizovala Carine Roitfeld, tokom FIFA Svetskog prvenstva 2022, je za mene imao nemerljiv značaj, i mogu slobodno da kažem da je ključni momenat moje karijere. Saradnja s Off-White-om bila je deo ove priče, a zadatak je bio da redizajniramo njihov fudbalski dres koji smo kasnije predstavili na stadionu “Ras Abu Aboud”, pred 20 000 ljudi. Elementi crnog lateksa provlačili su se u svaki moj outfit za “CR Runway”, pa tako i ovaj dres, a kako je Off-White brend prepoznatljiv po inovativnom pristupu dizajnu, postigli smo savršen “match” – spoj.  

Kakve su bile reakcije Vaše najbliže okoline znajući da ste prošli jednu rigoroznu selekciju? 

Dobili smo ogromnu podršku kako naše publike tako i klijenata i saradnika, posebno na društvenim mrežama, a i sami smo se potrudili da sadržaj sa ove manifestacije prenesemo na što kreativniji i autentičniji način – kroz Instagram objave, reels i live videe.

Iako sam beskrajno zahvalna na svim komentarima i rečima hvale, za mene je najveće priznanje činjenica da smo “step-by-step” – korak po korak, prošli sve rigorozne procedure i krugove modnog eksperta Carine Roitfeld. 

Naime, mnogi odabrani dizajneri su kreirali i poslali svoje kreacije, ali one kasnije nisu bile prihvaćene za šou.

Da li ste imali priliku da razgovarate sa organizatorkom revije Carine Rotifeld, koja Vas je izabrala da budete među tih 32 dizajnera koji su redizajnirali dresove?

Jesam. Poslednjeg dana u Kataru, imala sam priliku da razgovaram sa Carine u našem hotelu. Najveća satisfakcija bila mi je što je na pomen mog brenda i zemlje znala koje tačno modele smo izlagali. Ako imate u vidu da su ovde bili  najveći modni brendovi, kao što su: Prada, Saint Laurent, Versace, Dior, Burberry, Victoria Beckham, Valentino… te 32 dizajnera iz celog sveta, zaista je značajno što nas je zapamtila. 

Takođe, Carine ima samo reči hvala za Srbiju, radila je i sa nekim našim velikim top modelima, zbog čega smo se vrlo lako razumele i prepoznale.

Nina Rajak, Off-White, foto: Penomedia, LookerWeekly.com
foto: Penomedia

S druge strane, pored kolekcije „Ready to wear“ i lateksa kao materijala, Vi kreirate i venčanice? S obzirom na to da je počela sezona venčanja, kojim mladama je upućena Vaša kolekcija?

U svom ateljeu u Subotici, i u prodajnom mestu u Beogradu, u TC Galerija, u ponudi imam preko 100 venčanica. Moderna mlada, lišena okova tradicije, za mene je oduvek bila glavna inspiracija, jer sam i sama prkosila normama kada je moje venčanje bilo u pitanju (i silno želela da se udam u crnoj haljini!).

Nova kolekcija sastoji se iz tri dela: Avangarde, Romance i Blossom, za sve tipove mladi. Tu smo da kreiramo čitav outfit – od venčanice, aksesoara za kosu, rukavica, i drugih detalja, a pristup svakoj klijentkinji je potpuno individualan kako bi se zaista osetila posebnom.

Dok sam istraživala o Vama, najčešće sam nailazila na informaciju da slikate. Šta najčešće slikate, u kojoj tehnici, i na koji način to nešto slikarsko prenosite u svoj modni dizajn? Ko Vam je od umetnika inspiracija po tom pitanju? I gde možemo da pogledamo Vaše radove?

Tako je, slikanje je moja prva ljubav, tek kasnije došli su moda i dizajn, međutim, danas ova dva umetnička segmenta prožimam, pronalazeći nadahnuće u oba podjednako.

U poslednje vreme bavim se 3D slikarstvom, apstrakcijom, pejzažima, ali i ljudskim siluetama. Što se tiče idola, trudim se da ih nemam, ali me na početku karijere mnogo inspirisao Dali… Kasnije se to menjalo, s mojim odrastanjem i otkrivanjem novih stilova.

Deo mojih radova ćete uskoro moći da pogledate u mom ateljeu, nakon renoviranja. 

Nina Rajak; foto: Mirko Tabašević, LookerWeekly.com
Nina Rajak; foto: Mirko Tabašević

Koliko je za umetnika važno da bude otvoren i ka drugim disciplinama? 

Možda će neko reći da to nije neophodno i sasvim je u redu da ste specijalizovani u jednoj oblasti, ali meni lično, preplitanje mode i slikarstva, njihovih inspiracija, motiva i tehnika, donosi neverovatnu širinu i jednu sasvim drugačiju perspektivu.

Studirali ste modni dizajn u Milanu, u Italiji, a živite u svojoj rodnoj Subotici. Koliko je za stvaralaštvo važno da umetnik ima ta različita kulturološka iskustva, u smislu svog autentičnog potpisa?

Važno je za stvaralaštvo, važno je za život: putovati, upoznavati druge kulture, jezike i poglede na svet; živeti ukoliko je moguće na različitim područjima.

Osnovnu školu sam završila na Malti, srednju u Budimpešti, fakultet u Milanu, a onda se ipak vratila u Suboticu…

U svim gradovima i državama sam se gradila, brusila, definisala, zbog čega je svaki od njih neodvojiv deo mene.

Ipak, u pogledu mode, Milano je za mene bio poveznica s svetom. Tamo sam prvi put spoznala da je sve moguće, naučila zanat i usudila se da kreativno izrazim najdublje Ja.

Već diplomskom kolekcijom bio je jasno određen moj stilski pravac u vidu avangarde, 3D kostima, nekonvencionalnih kožnih kreacija… a svakako sam u ovom gradu sebi postavila i najviše standarde kada je u pitanju kvalitet.

Kakva moda nas očekuje za ovo proleće-leto, odnosno šta je Vaša preporuka kod stilizovanja za ovu sezonu?

Deo kolekcije smo već predstavili novom kampanjom, a tokom aprila imaćete priliku da vidite i drugi deo. Ostala sam dosledna svom modnom pečatu: poigrali smo se sa formama, PVC, transparentnim i kristalnim materijalima… “All-black” (sve crno) momenat dominira, ali je “stejetment” (pečat) komad ove kolekcije definitivno zlatna staklena haljina, pod nazivom „Mirror dress“ – za sve one odvažne, samouverene i ekstravagantne žene koje se ne libe da budu u centru pažnje.