Zoe Kida: “Suština i forma. Podjednako važni.”

Zoe Kida
foto: Nebojša Babić

Pevačica, tekstopisac i dizajner Zoe Kida – Ana Radonjić uoči prvog solističkog koncerta

Još od dobrog, starog Mistejk Mistejka i popularnog benda Zemlje Gruva, u kom je osim vokala bila i jedan od osnivača, ali i autor hitova “Najlepše želje” i “Sudopera”, Ana Radonjić, poznatija kao Zoe Kida, svojom pojavnom i stvaralačkom atraktivnošću zauzima posebno mesto na našoj muzičkoj sceni.

Odnedavno, pevačica nastupa samostalno, a svoj prvi solistički koncert u karijeri imaće u okviru koncertnog serijala Garden Sessions 2022 u Botaničkoj bašti “Jevremovac”, 26. jula, kada će svirati i “Sumasišavši” bend, kao pratnja.

O predstojećem koncertu i solo karijeri, a pomalo i o modi, Zoe Kida, kaže:

LW: Jul mesec je mesec festivala. Garden Sessions 2022 u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ ovom prilikom izdvajamo iz niza letnjih manifestacija, između ostalog i zbog toga što je u ambijentu bašte za nekoliko stepeni niža temperatura nego u ostalim delovima grada. Kako inače volite da provodite letnje vreme u gradu?

Zoe Kida: Volim da sam stalno napolju, da pronalazim nova mesta, da uživam pored vode, da se družim i ispijam kafe, mnogo je julskih rođendana, pa i zabava, a ja sam neko ko je uvek za akciju…

Ovaj period je vrlo dinamičan za mene, pored koncerata tu je i predstava “Nas Dve” u kojoj pevam pored glumice Tatjane Kecman. Imaćemo aktivno leto i dosta gostovanja.

LW: Pevali ste na velikom scenama kao što su to Exit i li Beer fest, na primer. Šta nas očekuje na Vašem prvom solističkom koncertu, u nešto intimnijem okruženju, u okviru Garden Sessions 2022 u Botaničkoj?

Zoe Kida: Za mene je ovaj koncert posebno značajan. Pre svega zato što je prvi, a kao takav možda i najvažniji.

U utorak, 26. jula publici će se premijerno predstaviti “Sumasišavši” bend sa kojim stvaram i sarađujem. Osvrnućemo se na moje autorske pesme u Zemlji Gruva, a zatim na nov materijal, koji jedva čekam da moja publika čuje uživo.

Ambijent Botaničke bašte je predivan, a mi zasigurno pravimo sjajnu atmosferu!

Zoe Kida, foto: Nebojša Babić

LW: Autorstvom se bavite već dugi niz godina, dok ste u solo karijeru zakoračili nedavno. Šta ste pripremili novo odnosno koji su Vaši dalji muzički planovi za period pred nama?

Zoe Kida: Moj predstojeći singl je “Žena Dete”, za koji sam se odlučila da bude u septembru, kada zvanično kreće godina. Po toj pesmi zvaće se ceo Ep, koji čini pet pesama, i koje ću od jeseni sukcesivno objavljvati.

LW: Kada sa Vama razgovaramo, prirodno se nameće i pitanje mode, jer ste od početka svoje muzičke karijere plenili svojim jedinstvenim stilom. Na takmičenju Pesma za Evroviziju bili ste poput retro princeze. Kako ste došli na ideju za takav izgled?

Zoe Kida
Zoe Kida; foto: Tijana Janković-Jevrić

Zoe Kida: Za mene su muzika i moda neodvojivi elementi, nadopunjuju se i stvaraju celokupan utisak. Najviše volim da biram kako ću izgledati, zato što moram da stojim iza onoga što nosim.

Za PZE sam poslušala svoj unutrašnji glas i osmislila outfit koji se ispostavio kao pun pogodak i imao odjeka kod publike. Neobično je kako je taj retro styling iskomunicirao sa pesmom i kako su se kockice posložile.

Zoe Kida; pesma Bejbi

LW: Koliko je imidž važan u muzici ili u bilo kom drugom poslu ili životnoj situaciji?

Zoe Kida: Suština i forma. Podjednako važni. U današnje vreme mislim da forma odnosi primat, i da je važnije kako neko izgleda od onoga što nosi u sebi. To svakako nikada neću razumeti i to je prazna priča.

Dobar imidž u muzici je pola posla svakako. Uvek mi padnu mi na pamet David Bowie i Grace Jones.

LW: Pre šest godina pitala sam Vas, aludirajući na tadašnji naziv albuma, “Šta stvarno želiš?”. Vaš odgovor je bio:

„Želim da radim na sebi, da se razvijam, da učim, da postajem bolja osoba za sebe i druge, želim da ostavim trag, želim da osećam mir u svakom trenutku i iskreno se smejem životu.“

Da li bi i danas bilo isto? Koliko toga ste ostvarili, tokom šest godina, koliko je prošlo od našeg prethodnog intervjua?

Zoe Kida: Od reči do reči bile bi iste. Mogu da se još raspišem svakako i dodam da želim da iskoristim svaki lepi trenutak i osvestim ga, ne zaboravim ga, činim da sve oko mene bude u harmoniji i da pokrećem talas dobrih promena u sebi i drugima.

Ja verujem u zakon uzroka i posledica, verujem da dobro stvara dobro i obrnuto.

I da završim u stihu, uradi nešto da ovaj svet bude bolje mesto.