Ida Prester i VIS Limunada

Muzičari Ida Prester i Miodrag Ninić: “Radoholičari i romantici, odmah smo se skapirali!”

Razgovor sa voditeljkom i pevačicom Idom Prester (Lollobrigida) i ritam gitaristom i vokalom VIS-a Limunade Miodragom Ninićem

Iako imaju utisak da je ljubav tema koja je pomalo prezrena u poslednje vreme, a da se favorizuju buntovna kritika s jedne strane i komercijalna vulgarnost s druge, kako to doživljava beogradski muzičar Miodrag Ninić (VIS Limunada), oni ipak žele da svojim stvaralaštvom ljudima pruže inspiraciju za nežnost, sanjarenje i bolji život, ističe njegova koleginica i saradnica, hrvatska pevačica Ida Prester opisujući njihovu saradnju na novom, romantičnom singlu “Ti, odakle si ti?”.

“Miki (Miodrag VIS Limunada) je inicirao susret. Nanjušio je da bismo mogli da budemo dobar spoj. Odmah smo se skapirali, radoholičari i romantici. Mislim da se oseti dobra energija, zar ne?”, o susretu sa domaćim bendom VIS Limunada govori nam pevačica Prester, i u veselom tonu, nastavlja: “Mi radimo posao koji nas veseli, koji nam je strast. Kad se naše strasti zbroje, nastaje erupcija srećice, a iz toga nikada nije nastalo nešto loše”.

Da je njena izjava više nego tačna, u prilog govori upravo pomenuta pesma, za koju je spot, zajedno sa bendom VIS Limunada, pevačica snimala na dvema lokacijama, u Beogradu i Zagrebu.

“Posredstvom saradnji umetnika se na neki način ostvaruje i šira komunikacija između sredina iz kojih ti umetnici dolaze. Ostvaruje se upoznavanje, prihvatanje i povezivanje, što je samo po sebi veoma važno. Takođe, za same umetnike, to je prilika da se upoznaju, da se bave nečim što možda inače ne rade, i na kraju, da se druže i zabave,” nadovezuje se Miodrag iz benda VIS Limunada.

Pozitivnost i vedrina romantične, poletne muzike, upakovane u spotu toplih jesenjih tonova, jesu ta zabava što su je i nama – publici, svojim stvaralačkim povezivanjem, preneli hrvatska pevačica Ida Prester i beogradski bend VIS Limunda.

“Ako tražimo crnilo, ima ga gde hoćeš oko nas… Na naslovnicama, u vestima, pa i na plakatima. Svojim radom, ljudima hoću da pružim inspiraciju za nežnost, sanjarenje, bolji život. Muzikom, oni lete s nama,” lepotu i neophodnost pozitivne emocije, objašnjava Presterova. Zato, kada su vrste jubavi u pitanju ona ističe da su sve dobrodošle i da ih kao takve pozdravlja, u čemu je podržava i kolega Ninić, koji kaže: “Ljubav je u svim svojim oblicima vrhunska tema umetnosti u svakom vremenu i na svakom prostoru, a smatram i da sama ljubavna lirska pesma može da posluži kao sjajan formalan okvir da se dotaknu i teme koje inače stoje van ljubavi, što mislim da smo i uspeli pesmom “Ti, odakle si ti?”.

cof

Oni osećaju da je pesma podjednako upućena svim generacijama, s tim što Ida, šaljivo dodaje: “Mi bismo voleli da je usmerimo i ka mlađima, al’ možda im je još prerano. Shvatitće pravi kontekst kad malčice porastu.” (smeh)

Miodragov utisak je da veliki deo publike shvata i podržava njihovo nastojanje za dobrim emocijama i povezivanjem, a da  “ukoliko ima neke nostalgije, onda je to verovatno prema dostojanstvenom i kultivisanom životu, koji kao da nam sve više izmiče,” zaključio je on.

Pesma “Ti, odakle si ti? biće objavljena na predstojećem albumu VIS-a Limunada, a ukoliko se steknu uslovi, možda nas naši sagovornici obraduju još nekim vidom saradnje. Sudeći po njihovim umetničkim osećajima i inspiraciji koju nose, retro-romantika i ljubavna priča će se nastaviti, jer se oni ne obaziru na aktuelne trendove i glavni smer u komercijalnoj muzici danas, što nam je Ida i naglasila: “Misliš na pesme posvećene parama, drogi i brendovima? Da, to je glavni smer. (smeh) Mi radimo ono što osećamo i ne obaziremo se. Nek’ sluša ko šta hoće.”

Ukoliko to do sada niste, a vi, slušajte sa nama singl “Ti, odakle si ti?”:

Foto: promo