italy 1948362 1920

Sedam zanimljivosti o Italiji koje morate znati

Zemlja fenomenalnih obala, najljubavnije muzike, najpoznatije kuhinje, izuzetnih umetnika, šarmantnih gradova i sela, Italija je oduvek bila jedna od najlepših država na svetu. Ako ste u skorije vreme, planirali da šmugnete iz Srbije u predivnu Italiju, mislimo da bi sledeće zanimljivosti koje se tiču ove zemlje,svakako trebalo da znate.

Amalfi obala je pored svoje živopisne lepote, poznata još kao mesto u kojem žive brojni uzgajivači limuna. Limun iz ove regije je poznat po intenzivnom ukusu i veličini poput šake. Mnogi uzgajivači proširuju svoju proizvodnju pa su poznati i još po proizvodnju likera od limuna – Limoncello. Kada se kaže „limoncello“ odmah se pomisli na predivni Amalfi.

Vespa skuter je najpoznatije prevozno sredstvo u Italiji a nema ko na svetu nije čuo za ovaj simpatični skuter. Vespa je napravljena davne 1946.godine u sedištu proizvodnje Pjađo u Toskani. Ova lepotica je 23.aprila proslavila svoj 75.rođendan!

Italijanskim karabinjerima je uniformu dizjanirao poznati umetnik Valentino. Zanimljivo je da većinu karabinjera čine Italijani sa juga, tačnije iz Sicilije, Kampanije, Kalabrije i Apulije.

Najstariji Univerzitet na celome svetu jeste Univerzitet Bolonja, koje je osnovan daleke 1088. godine. Jedan od predavača na Univerzitetu bio je čuveni Umberto Eko a njegovim srednjovekovnim hodnicima su žurili na predavanja i Frančesko Petrarka, Albreht Direr, Enco Ferari…

Fontana di Trevi ili poznata još kao i Fontana zaljubljenih nastala je u 18. veku i ovo je jedna od najslikanijih fontana na svetu. Pored toga što krasi mnoge albume putnika, poznata je i prema legendi bacanja novčića desnom rukom preko levog ramena ali okrenuti leđima fontani u slučaju da želite opet da se vratite u Rim. Zanimljivo je ipak da prema proračunima, ova fontana zaradi dnevno preko tri hiljade evra od bačenih novčića turista!

Jedna od glavnih atrakcija regije Apulija jesu Truli kućice sa konusnim krovovima. Ove bele kuće sa sivkastim krovovima su izgrađene u 18. veku kao stanovi i magacini. Neobični krovovi su napravljeni od krečnjaka a neodoljivo podsećaju na kuće malih hobita iz epske fantastike. 

Možda zvuči otrcano ali najpoznatija brza hrana na svetu nije ni meksički takos, niti španski tapas, ni nemačke kobasice, ni američki burger, još manje britanski sendvič, već kratko i jasno: pica!